0

З аместник-председателят на руския клон на Международния комитет за защита на правата на човека и директор на Фондацията за защита на националното историческо наследство Иван Мелников поиска от генералния директор на ЮНЕСКО Одри Азуле да предотврати разрушаването на паметника на войника „Альоша ” в Пловдив, пише ТАСС.

„Въз основа на призива Ви моля да вземете мерки за защита на паметниците на освободителите от Съветската армия и да поставите въпроса за осъждане на действията на българските власти по събарянето на паметници на войниците освободители и за недопустимостта на нарушаване на международното право, както и нарушаване на правата на националните малцинства и реабилитация на нацизма“, се казва в призива на правозащитника към ръководителя на ЮНЕСКО.

В него се отбелязва, че в момента депутатите от Общинския съвет в Пловдив обмислят възможността да вземат решение за събаряне (демонтаж) на паметника. По-рано в град София вече беше разрушен мемориален комплекс - Паметникът на победата на Съветската армия, а други паметници също бяха застрашени, пишат руснаците. 

„Това са исторически несправедливи решения, които противоречат на Конвенцията за опазване на световното културно и природно наследство, приета от Генералната конференция на ООН на 16 ноември 1972 г. Освен това в редица съседни държави Съвета по правата на човека на ООН в във връзка с разглеждането на редица жалби и в съответствие с член 94 на комисията вече бяха въведени временни мерки, според които властите на страните бяха длъжни да предотвратят разрушаването на паметниците, а самите те бяха взети под защита на ООН. Нещо повече, в София, след събарянето на паметника на Съветската армия, на 19 декември 2023 г. Административен съд София-град постанови решение за незаконосъобразност на събарянето на този мемориал“, се казва в жалбата.