0

О снователят на Microsoft Бил Гейтс възнамерява да инвестира милиарди долари в проект за създаване на атомна електроцентрала в Уайоминг, който се изпълнява от неговата компания TerraPower.

„Инвестирах над един милиард и ще инвестирам още милиарди“, каза Гейтс. Според телевизионния канал CBS проектът включва изграждането на атомна електроцентрала, където ще се използва натриево, а не водно охлаждане на реактора, което може да направи процеса на генериране по-безопасен и по-евтин.

Очаква се станцията да заработи до 2030 г. Според CBS атомната електроцентрала е първият търговски ядрен проект в Съединените щати от десетилетия, който няма да включва изменение на климата.

Основателят на Microsoft обясни, че в момента Китай строи най-много ядрени реактори, но САЩ могат да станат конкурентоспособни в тази област чрез използването на иновативни технологии. Гейтс каза още, че пускането на атомната електроцентрала е било планирано за 2028 г., но е било отложено поради факта, че първоначално са искали да закупят ураново гориво от Русия.

По-рано ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси коментира решението на Вашингтон да откаже доставките на уран от Русия. Той каза, че Съединените щати разбират, че забраната е нереалистична. Гроси подчерта, че Русия е част от международната верига за доставки, като става дума не само за САЩ, но и за европейски страни, които зависят от руското гориво и услуги.