0

С умата от 10 млн. евро обезщетение ще трябва да плати немският сертифициращ орган за дефектни гръдни импланти на френската компания PIP (Poly Implant Prothèse) на 605 жени. Решението е на съда във френския град Нантер, съобщава АФП.

Между 2001 и 2010 г. от PIP са били продадени близо един милион дефектни импланти, които са в разрез с всички здравни стандарти, а броят на пострадалите жени по света се оценява на 400 000.

През 2018 г. са били извадени протези от 1319 жени, предимно британки. Френския съд "осъжда германското дружество TÜV Rheinland да обезщети 605 от тях за претърпените вреди", уточнява председателството на съда в официалното съобщение.

През май Касационният съд потвърди отговорността на TÜV, проправяйки пътя за обезщетение на някои от жертвите. Съдът в Нантер постановява, че "несъответствието от 2002 г. насам между поръчаното количество гел и броя на произведените протези представлява очевидна аномалия в производствения процес, която TÜV би трябвало да забележи".

Адвокатът на TÜV Кристел Кослин възнамерява да посъветва клиентите си да обжалват решението на съда в Нантер.

Вместо разрешен гел, PIP използва частично промишлен силикон, какъвто обикновено се влага в електронното оборудване. Процедурите продължават и са насочени към сертифициращия орган, който никога не е отбелязвал нарушение, като производството срещу производителя на протезите е приключило със смъртта на неговия основател Жан-Клод Мас през 2019 г.