0

И ндийски съд призова правителството да обяви национално извънредно положение в лицето на горещата вълна, която страната преживява от няколко дни. Температурите на сянка в Индия надхвърлят 50°C в много градове, а стотици души са починали от адските жеги.

Горещите вълни в Индия доведоха до безпрецедентни температурни рекорди в Делхи и предизвикаха водна криза в индийската столица. Местните власти предприеха редица мерки за овладяване на ситуацията, като например наложиха забрана за използването на питейна вода за миене на автомобили, за строителни дейности и др.  

Дни наред в много райони на Делхи температурата надхвърля 50 градуса. Днес из целия град бяха разположени водоноски, пред които бързо се извиха опашки, а в  социалните мрежи се появиха кадри, на които се вижда как хора с празни кофи отчаяно се опитват да се покатерят върху цистерните. 

Партията на премиера Нарендра Моди "Бхаратия Джаната" организира протестно шествие към централата на "Аам Адми" - политическата формация, която държи местната власт в Делхи.

Демонстрантите, водени лидера на столичната организация на "Бхаратия Джаната" Вирендра Сачдева, носеха плакати и скандираха лозунги срещу главния министър на столицата Арвинд Кеджривал, разказва индийската информационна агенция Прес тръст ъф Индия (ПТИ). 

"Намираме се в извънредна ситуация. Тя се дължи на горещата вълна и на факта, че щатът Хариана е спрял водоподаването, което се полага на Делхи", заяви днес на пресконференция заместник-първият министър на делхийското местно правителство Атиши Сингх, която отговаря за водата в столицата.  

Над 70% от водоснабдяването на Делхи се осигурява от река Ямуна, която е най-дългият и пълноводен приток на свещената река Ганг. Ямуна извира от южните склонове на централната част на Хималаите и минава през територията на щатите Хариана и Утар Прадеш, както и през столицата Делхи. 

Вчера Сингх инспектира пречиствателната станция на язовира "Вазирабад" в северната част на Делхи. Преди да стигне до "Вазирабад", водата от р. Ямуна минава през две пречиствателни станции, които се управляват от щатските власти на Хариана и Утар Прадеш.   

"Водата от р. Ямуна стига до Делхи, след като щатът Хариана е обезпечил водоснабдителните си потребности. Нивото на водата в язовир "Вазирабад" трябва да е 674 фута (197 метра). Сега обаче то  е с 3 фута и 5 инча (около 10 см) по-ниско. Нивото на водата в Ямуна е 370,3 фута (112,8 метра),  докато по същото време на миналата година е било 374,5 фута (114, 14 метра)", каза Сингх пред журналисти, след като посети язовира. 

Днес властите в Делхи се обърнаха към централното правителство и към Върховния съд с искане предприемат нужните мерки, за да може щатските власти в Хариана, Утар Прадеш и Химачал Прадеш да възстановят водоснабдяването от река Ямуна до нивата, които се полагат на столицата.  

Междувременно първият министър на Делхи Кеджривал, който е и лидер на "Аам Адми", призова партията "Бхаратия Джаната" на премиера Моди, да поискат от местните си правителствата си в Хариана и Утар Прадеш да осигурят вода за националната столица за един месец. Кеджривал посочи, че протестите на "Бхаратия Джаната" "няма да решат проблема". "Моля всички със скръстени ръце: вместо да се занимаваме с политика в този момент, нека заедно да облекчим ситуацията, в която се намират хората в Делхи", написа Кеджривал в профила си в социалната мрежа "Екс". 

*Източник: БТА