0

Н аричаха я „Мадоната от Мариупол “, детето-майка, което излезе от бомбардираната педиатрична болница с голям корем и тъжни очи на фона на развалини и кръв. 

Година и половина по-късно украинците са ужасени: те откриха, че Мариана Вишемирска, увековечена от фотографа на АП Евгений Малолетка, който спечели Пулицър за този драматичен репортаж, не само живее щастливо между Донецк и Москва и никога не е крила факта, че е "проруски" настроена. Това постави Мариана в графата на предателите, но тя не се вълнува, а открито води кампания в полза на Владимир Путин. От Мадона до почитател на самия Дявол -  това е интерпретацията на Киев, пише италианският вестник La Repubblica. 

Преди ден новината за жената, олицетворение на руските престъпления, извършени срещу цивилни в Мариупол, бе е заснета да събира подписи за кандидатурата на Владимир Путин за нов мандат начело на страната. Кадрите светкавично се разпространиха в украинските медии и предизвикаха бурна вълна от възмущение. 

„Бог да ме прости: жалко, че не я убиха“, гласи един от хилядите  коментари, публикувани в нета. 

В Украйна 

„Ако сте си мислили, че знаете всичко за човешката низост и безгръбначност – пише украинската агенция УНИАН – дълбоко сте се заблудили. Мариана Вишемирска, оцеляла след руската бомбардировка на родилен дом в Мариупол, се подписа за Путин на изборите с думите: „За мен този избор е очевиден, не виждам причина да се променя. Въпреки санкциите и всички проблеми Русия се развива динамично. Той (Владимир Путин) защитава своите граждани и работи, за да направи утрешния ден по-добър от вчера“. И така от украинка, която избяга от клането и стана негов символ, идва най-ценната подкрепа за руския президент.

Разселена първо в Донецк и след това в Москва, според възмутени украински медии като TV Channel 24 , „тя беше назначена да ръководи Комитета за социални инициативи във фондация „Родина“, близка до Кремъл; прави пропагандни видеоклипове за възстановяването на Мариупол и интервюира пленени бойци от Азов.

Бомбардировката 

Младата майка, която очакваше да роди, беше в родилно отделение номер 3 на 9 март 2022 г., когато болницата бе ударена - според присъстващите украинци и журналисти от АП - от руска бомбардировка. 

Украинският фоторепортер на АП Евгений Малолетка увековечи евакуирана майка на окървавена носилка, която не успя да оцелее, и за тази снимка той спечели наградата Пулицър. Това беше изображението на ужаса, фоторепортажът, който свидетелства как руснаците са атакували напълно работеща болница, а не затворено лечебно заведение, окупирано от украински войници, както твърдеше Москва, опитвайки се да прикрие очевидно военно престъпление. Същият Малолетка засне и Мариана, бягаща от болницата: първо с пижама на точки и голям корем в отделението, после с одеяло около нея и опръскано с кръв лице сред развалините на опустошения двор. 

Сладостта на настъпващото майчинство и яростта на битката, надеждата за бъдещето и ужасът на настоящето. Мариана се превърна в символ на злото, което идваше от Москва. Но Мариана, която е на 30 години и е родена в Донецк, когато изплува от забравата, разказа на руските вестници съвсем различна история. Тя заяви пред Василиса Николаева от Комсомолская правда, че болницата е била окупирана „от азовците“, които използвали раждащите жени „като живи щитове“; и разказа за експлозии и „прозорци, взривени от ударната вълна“, за паниката и „бързането”. “Всички бягаха, блъскаха ме, паднах на стъклото, порязах си корема и главата... Бях една от последните, който си тръгна, помолих онзи фотограф да не ме снима. Той каза: няма проблем, но не спря да щрака. Марина обясни още, че тогава е била интервюирана от АП след раждането в Мариупол, преди да бъде евакуирана от руснаците в Донецк, и че „им е разказала всичко, точно “както ви го казвам сега”. “Когато вече бях в Донецк получих съобщения от Украйна. Сега съм техен враг”, разкрива Мариана. 

От блогър до пропагандист

Преди войната Мариана водеше своя блог за прически и грим като местна звезда с 30 хиляди последователи, които се наслаждаваха на съветите й за красота. Сега тя смени жанра! В каналите на Мариана в социалните медии всичко е геополитика и пропаганда.

„Лицето на болката в Мариупол сега се подписва в подкрепа на Путин“, пише УНИАН, припомняйки парадокса на парадоксите - в онези болезнени дни, в които Украйна и Западът обвиняваха руснаците в престъпления в града-мъченик на Черно море, Москва отговори че всичко е било до настройка. Руснаците твърдяха, че това момиче, самата Мариана с окървавеното лице, която те още не познаваха, е "актриса" като всички други майки и родилки, "поставени на сцената" като статисти за чиста пропагандна услуга срещу Кремъл. 

Сега обаче всичко е различно! „Кучка, като повечето жители на Донецка област“, ​​обижда я в потребител на име Андрей, както и други много ядосани украинци в страната, която от две години е разкъсвана от руската инвазия, след продължилия близо десет години конфликт в пограничните райони на страната. 

А Марианна, Мадоната от Мариупол, се превърна в „предател на родината“ в сайта „Миротворец “ (украинска интернет страница, на коята се качват снимки на враговете на воюващата страна). “Мариана е „съучастничка на руски военнопрестъпници”, гласи нейният профил в “Миротворец”- “тя участва в специални информационни операции на Русия, агресора и терориста, срещу Украйна и украинските въоръжени сили. Участва в разпитите на украински военнопленници”.