0

У краинската контраофанзива е започнала, но без да постигне успех, заяви днес руският президент Владимир Путин. Киев не коментира твърденията за контранастъпление и обвинява Москва, че разпространява лъжи.

Русия обяви, че е отразила ожесточени украински атаки в Запорожка и Донецка област при големи загуби за Киев. Украйна съобщава, че противникът е в "активна отбрана". И двете страни се обвиняват в обстрели срещу цивилни, които се евакуират от наводненията след разрушаването на ВЕЦ "Нова Каховка".

Украинската контраофанзива е в ход, твърди и "Ню Йорк Таймс", като се позовава на три американски източника. Според военни експерти фокус на настъплението ще бъде Запорожка област. Според тях Киев се опитва да си върне достъпа до Азовско море, като разкъса руските окупационни сили в района на две.

Руски блогъри говорят за появата на германски танкове "Леопард" и американски машини "Брадли". Украйна е подготвила за контраофанзива 12 бригади с обща численост 50-60 хиляди души. Девет от тези бригади са въоръжени и обучени от Запада.

"Можем да кажем със сигурност, че тази офанзива започна. За това говори използването на стратегическите резерви на украинската армия. Украинските сили не са постигнали целите си в нито един участък от фронта", каза руският президент Путин.

Междувременно Киев обяви нови превзети територии край Бахмут.

"Водят се тежки боеве в Донецка област. Налице е резултат и аз съм благодарен на всеки, който постигна този резултат", каза украинският президент Володимир Зеленски.

Американски сателити с инфрачервени сензори са засекли топлинна сигнатура, която отговаря на експлозия, точно преди рухването на стената на язовир Нова Каховка, съобщава "Ню Йорк Таймс". Засега обаче американското разузнаване не може твърдо да определи кой е отговорен за експлозията.

Крайбрежието на Одеса е покрито с отломки, отнесени от наводнението в Херсонска област след разрушаването на язорива "Нова Каховка", съобщи губернаторът на украинския черноморски град. Олех Кипер посочи, че река Днепър носи отломки в Черно море, вкючително мини, клони и части от къщи.

Международният комитет на Червения кръст изрази голяма тревога заради изровените мини, които може да изминат километри, носени от водата, особено, ако имат пластмасов корпус.

"Рискът ще нарасне след оттеглянето на водите, защото отломките ще покриват отнесените мини и няма да ги виждате. Много хора мислят, че вероятността да работи е по-малка при мина, била под вода. Нашият опит обаче сочи, че дори мини от Втората световна война, престояли под морска вода повече от 70 години, все още са действащи", предупреди Ерик Толефсен от Международния комитет на Червения кръст.

Според украинското южно командване Русия продължава да обстрелва Херсонска област, но по-рядко поради необходимостта от смяна на позициите след наводненията.