0

Х уманитарни организации предупреждават, че десетки недоносени бебета, които се лекуват в болницата „Ал-Шифа“ в Газа не могат да бъдат преместени безопасно. Три вече са загубили живота си. Около двете най-големи лечебени заведения в града се водят ожесточени сражения.

@c4news

 

♬ original sound - Channel 4 News

 

Н видеото се вижда недоносени бебета в най-голямата болница в Газа, завити с пелени и положени по седем или осем на едно легло, за да се запази топлината и животът им, след като кислородът и електричеството за инкубаторите им са свършили.

Медицинските сестри се опитват да осигурят каквото могат за над 35 бебета, които са били прехвърлени от неонатологичното отделение в друга част на комплекса след удара по интензивното отделение на болница „Ал-Шифа“.

Страхувам се, че всички бебета ще загубят живота си“, казва Марван Абу Сада, началник на хирургичното отделение в болницата, която някога е била смятана за сърцето на здравната система на Газа, а сега работи под обстрел и без електричество, чиста вода и храна. „В момента се грижим за 36 оцелели недоносени бебета. За последните 24 часа сме загубили три“, казва д-р Ахмед Ал-Мохалалати, главен хирург в болницата „Ал-Шифа“ в Газа.

Според управляваното от „Хамас“ министерство на здравеопазването последният генератор е изчерпал горивото си през уикенда, което е довело до смъртта на три недоносени бебета и четирима други пациенти.

Израелската армия пък обвинява терористичната организация, че под едно от лечебните заведения има команден щаб на групировката. На кадри, разпространени от израелската армия се вижда как войници носят туби с гориво за нуждите на лекарите. Военните съобщават, че са поставили 300 литра гориво в близост до болница „Ал-Шифа“ за аварийния генератор, захранващ инкубаторите за недоносени бебета.

Генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Адханом Гебрейесус заявява, че „Ал-Шифа“ вече не функционира като болница. 

Европейският съюз настоява Израел да осигури повече хуманитарни коридори за бедстващото цивилно население в Ивицата Газа. Външните министри на страните членки призовават също и двете страни болниците да бъдат защитени и „Хамас“ да не ги използва за жив щит.