0

О бщото събрание на ООН гласува в подкрепа и призна палестинците за отговарящи на условията за бъдещо пълноправно членство в световната организация, като препоръча на Съвета за сигурност да "преразгледа въпроса положително", предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че гласуването в 193-членното Общо събрание се е превърнало в глобално допитване относно подкрепата за палестинска кандидатура за пълноправен член на ООН - стъпка, която на практика ще признае създаването на Държавата Палестина - след като САЩ наложиха вето в Съвета за сигурност миналия месец.

Общото събрание на ООН прие резолюцията със 143 гласа "за" и 9 гласа "против", между които САЩ и Израел, а 25 държави членки се въздържаха. Тя не дава на палестинците пълноправно членство в ООН, а просто им признава правото да се присъединят към организацията.

Резолюцията на Общото събрание "определя, че Държавата Палестина ... следва да бъде приета за член" и "препоръчва на Съвета за сигурност да преразгледа въпроса положително".

Палестинският стремеж към пълноправно членство в ООН идва седем месеца след началото на войната между Израел и палестинското ислямистко движение "Хамас" в ивицата Газа и става в момент, когато Израел разширява своите селища за заселници в окупирания Западен бряг, които ООН смята за незаконни.

"Искаме мир, искаме свобода", каза преди гласуването в Общото събрание на ООН палестинският посланик Рияд Мансур.

"Гласуването с "да" е гласуване за съществуването на Палестина, то не е срещу която и да е държава. ... Това е инвестиция в мира", добави той.

"Гласуването с "да" е правилното решение", заключи Мансур, предизвиквайки аплодисменти, предаде БТА.

Израелският министър на външните работи Израел Кац нарече решението на Общото събрание да повиши статута на палестинците в ООН "награда за "Хамас", съобщи Ройтерс, като се позова на изявление на ведомството.

Девет от общо 27 държави членки на ЕС признават Държавата Палестина. Осем от тях го направиха преди присъединяването си към блока – още след като палестинският лидер Ясер Арафат обяви на 15 ноември 1988 г. Палестина за независима държава. Това са Малта, Кипър, Чехия и Словакия (до 1993 г. Чехословакия), Унгария, Румъния, България и Полша. Те бяха последвани през 2014 г. от Швеция, която стана първата страна, признала Палестина след влизането си в ЕС.