0

П апа Франциск е шокирал епископите в Италия, като е използвал обидна дума в изказване за хомосексуалните мъже. Той им е обяснил, че те не трябва да бъдат допускани в църковните семинарии, защото вече има „твърде много“ гей активност.

На среща при закрити врата на епископска конференция във Ватикана Негово светейшество е заявил, че хомосексуалните мъже не трябва да бъдат допускани да се обучават за свещеници, като е използвал думата „педали“

Италианската новинарска агенция Adnkronos, позовавайки се на източници, съобщи, че папата е казал в речта си: „Вижте: наоколо вече има атмосфера на гейщина, която не е добра. В днешната култура на хомосексуализъм е по-добре тези мъже да не бъдат приети в семинария“.

Предполагаемите коментари, които изглежда противоречат на неотдавнашните действия за изменение на правилата за прием в семинарията, бяха изненада за някои в църквата, тъй като Франциск е известен с това, че възприема по-либерално мнение от предшествениците си относно правата на ЛГБТ.

Когато беше попитан а възгледите му относно хомосексуалността през 2013 г., той каза известното: „Ако някой е гей и търси Господ и има добра воля, кой съм аз, за да съдя?“.

Миналата година той описа закони, които криминализират хомосексуалността като „грях“ и „несправедливост“ и позволи на католическите свещеници да благославят еднополовите двойки.