0

Ф едералният апелативен съд на САЩ в окръг Колумбия днес постанови, че Доналд Тръмп няма имунитет срещу обвиненията, че е подготвял заговор да анулира резултатите от изборите през 2020 г., предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че с това решение бившият американски президент се приближава до безпрецедентен наказателен процес.

Тричленен състав на апелативния съд отхвърли твърдението на Тръмп, че срещу него не може да бъде образувано наказателно преследване, тъй като предположенията са свързани с официалните му задължения на президент.

"За целите на това наказателно дело бившият президент Тръмп стана гражданинът Тръмп с всички защитни механизми на всеки друг обвиняем", пише в единодушното си решение съдебният състав. "Но всеки имунитет за ръководител, който може да е бил в негова защита, докато е изпълнявал длъжността на президент, вече не го защитава срещу това наказателно преследване", отбелязва съдът.

Решението, което Тръмп почти сигурно ще обжалва, създава неочаквана пречка за опита му да избегне съдебен процес по обвинения, че е подкопал устоите на американската демокрация и предаването на властта, въпреки че затвърждава позицията си като фаворит за президентската номинация на Републиканската партия.

Делото ще бъде спряно поне до 12 февруари, за да се даде време на Тръмп да обжалва пред Върховния съд на САЩ.

Адвокатите на Тръмп твърдят, че бившите президенти имат право на цялостна правна защита и срещу тях не може да бъде образувано наказателно преследване за официални действия, освен ако първо не бъдат изправени пред импийчмънт от Камарата на представителите и отстранени от длъжност от Сената на Конгреса на САЩ.

Камарата на представителите два пъти предприе процедури за импийчмът срещу Тръмп, но всеки път републиканците в Сената гласуваха с достатъчно мнозинство, за да го оправдаят.