0

В ластите в Москва предлагат рекорден бонус за подписване на договор с новобранци, които да се бият срещу Украйна. Това е най-новата инициатива за набиране на войници в руската армия, съобщава CNN.

Финансовият стимул идва в момент, в който Владимир Путин се бори да набере все повече войници за своята армия, докато пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна продължава трета година.

Кметът на Москва Сергей Собянин въведе от вторник еднократен бонус от 1,9 милиона рубли (близо 39 хиляди лева) за жителите на града, които се присъединят към армията.

Всеки, който приеме предложението ще спечели до 5,2 милиона рубли (106 000 лв.) през първата си година служба, се добавя в изявлението.

Тези, които желаят да се присъединят към битката в Украйна, могат също да получат еднократни парични плащания от около 10 000 – 20 000 лева, в случай че бъдат ранени. Семейството на убит войник пък ще получи 61 хиляди лева.

Въпреки че броят на загубите на Русия остава забулен в тайна, оценките сочат, че броят на загиналите сред войниците е висок. Повече от 70 000 войници вероятно са били убити или ранени само през май и юни, каза британското министерство на отбраната в актуализирана информация от 12 юли, тъй като руската армия е изправена пред големи загуби на нов фронт в района на Харков.

Изчислено е, че Русия е загубила 87% от действащите сухопътни войски, които имаше преди да започне инвазията си в Украйна и две трети от своите танкове преди нахлуването, каза пред CNN източник, запознат с разсекретена оценка на американското разузнаване, предоставена на Конгреса през декември миналата година.