0

Н ачалникът на руското разузнаване заяви, че опозиционният лидер Алексей Навални е починал от естествена смърт, предаде Асошиейтед прес. Коментарите му изглежда отразяват усилията на Кремъл да успокои международното възмущение от смъртта на най-яростния враг на президента Владимир Путин, отбелязва агенцията.

Сергей Наришкин, директор на Службата за външно разузнаване, направи това изявление в интервю, излъчено по руската държавна телевизия. Той не назова причината за смъртта на Навални в отдалечена арктическа наказателна колония, нито даде други подробности.

"Рано или късно животът свършва и хората умират", каза той. "Навални е починал от естествена смърт", добави Наришкин. Навални почина на 16 февруари в Наказателна колония № 3 в град Харп, в Ямало-Ненецкия регион, на около 1900 километра североизточно от Москва, където излежаваше 19-годишна присъда по обвинения в екстремизъм.

Руските власти все още не са обявили официално причината за смъртта му на 47-годишна възраст и много западни лидери обвиниха за нея Путин - обвинение, което Кремъл гневно отхвърли, отбелязва АП.

Наришкин каза още, че коментарите на френския президент Еманюел Макрон относно евентуалното изпращане на войници на НАТО в Украйна тласкат света към ръба на ядрена война, предаде Ройтерс.

Миналата седмица Макрон повдигна възможността европейските страни да изпратят войски в Украйна, въпреки че предупреди, че на този етап няма консенсус. Съединените щати и ключови европейски съюзници впоследствие заявиха, че не планират да изпращат сухопътни войски в Украйна.

"Това показва високата степен на безотговорност на европейските лидерите днес, в случая - на президента на Франция", заяви директорът на руската разузнавателна агенция.

"Това, разбира се, е тъжно да се види, да се наблюдава и да разберем, че способността на настоящите елити в Европа и Северния Атлантик да водят преговори е на много ниско ниво. Все по-рядко се случва те да демонстрират изобщо някакъв здрав разум. Но тези изявления са изключително опасни. Те вече ни водят до ръба на ядрена война", добави Наришкин.