0

К рал Чарлз Трети ще бъде коронован в Уестминстърското абатство, съобщи Бъкингамският дворец. Датата на събитието 6 май съвпада със светлия български празник Гергьовден. Заедно с него ще бъде коронована и кралицата консорт Камила.

Официалното възкачване на престола на британския монарх се очаква да бъде доста по-скромна версия на пищната древна церемония, която по традиция се ръководи от архиепископа на Кентърбъри в Уестминстърското абатство.

Коронацията на Чарлз "ще бъде по-кратка, по-малка и по-евтина" от тази на кралицата през 1953 г., твърдят кралски източници. Крал Чарлз III иска да избегне екстравагантността, докато обикновените хора се борят с кризата и високите разходите за живот. Списъкът с гости за церемонията вероятно ще бъде драстично намален - от 8000 на 2000, а архаичните, тежки и продължителни церемонии ще бъдат премахнати. Задължителният дрескод на събитието също ще бъде облекчен като обикновени официални костюми също ще бъдат допустими.

Много е вероятно интериорът също да бъде редуциран и кадифените столове, направени специално за коронацията на Елизабет Втора през 1953 г. е възможно да бъдат заменени със стандартни седалки.

Златната щатска карета от 1762 г., която беше ремонтирана с големи разходи за платинения юбилей на кралицата, ще бъде част от тържественото коронационно шествие.

Съкратената коронация на крал Чарлз трябва да продължи малко повече от час, а принц Уилям ще играе важна роля в планирането и провеждането на церемонията.

Съществена подробност е, че церемонията ще бъде по-разнообразна в религиозно и културно отношение като езикът, на който ще се води, ще бъде адаптиран за съвременната аудитория.

Твърди се, че плановете включват покана за коронацията на конгрегация, съставена от християни, мюсюлмани, евреи, индуисти и будисти.

Кралят потвърди, че ще положи клетва пред англиканската църква при коронацията си, но даде да се разбере, че иска да оглави Великобритания, която уважава всички религии.

"По моите най-дълбоки убеждения... смятам, че съм длъжен да уважавам тези, които следват други духовни пътища, както и онези, които се стремят да живеят живота си в съответствие със светските идеали", каза той на среща на религиозни лидери в дните на Бъкингамския дворец след присъединяването му.

Чарлз също ще използва коронацията си, за да покаже уважение към покойната си майка, твърдят запознати. Кралят е бил поразен от сцените, наблюдавани в Обединеното кралство и света в знак на почит към кралицата. Той без съмнение ще използва емоцията на хората като допълнително вдъхновение, за да отдаде почит на нейното наследство и вярата в най-доброто у хората, твърдят източниците.