0

Ч арлз Трети ще бъде провъзгласен днес за крал на Великобритания. Бъкингамският дворец съобщи, че заседанието на Съвета за наследяване на престола, който ще обяви сина на Елизабет Втора за нов монарх, ще започне в Лондон в 10:00 ч. местно време (12:00 ч. българско време).

Седемдесет и три годишният Чарлз Трети автоматично стана крал на Великобритания и държавен глава на 14 други страни и територии, включително Канада, когато майка му почина на 96-годишна възраст.

Церемонията по провъзгласяването му за държавен глава на Канада ще се състои в Отава, съобщи канцеларията на канадския генерал-губернатор Мери Саймън, която е официален представител на британския монарх в страната, предаде Ройтерс.

Ще започне в 10:00 ч. местно време (14:00 ч. по Гринуич) в "Ридо хол", официалната резиденция на генерал-губернатора.

Макар Канада да престана да бъде колония на Великобритания през 1867 г., тя остана в рамките на Британската империя до 1982 г и все още е член на Общността на нациите, чиито страни имат за държавен глава британския монарх.

Британските министри ще имат днес първа аудиенция при крал Чарлз Трети, броени дни след като новата премиерка Лиз Тръс сформира правителството си, предадоха Прес асосиейшън и ДПА.

Високопоставени министри ще присъстват днес на церемонията в двореца "Сейнт Джеймс", където Съветът по наследяване на трона официално ще обяви Чарлз за крал на Обединеното кралство. По-късно министрите ще се отправят към Бъкингамския дворец за аудиенция с монарха.

Първата аудиенция на премиерката Тръс, която във вторник бе натоварена от покойната кралица Елизабет Втора със задачата да сформира правителство, с новия крал се състоя вчера.

Тръс направи реверанс при срещата си с крал Чарлз. Премиерката поднесе на монарха съболезнованията си във връзка с кончината на майка му, а той ѝ стисна ръка и ѝ благодари, че е намерила време да дойде въпреки натоварения си график.

"Беше толкова трогателно този следобед, когато пристигнахме тук, всички тези хора, дошли да поднесат съболезнованията си", каза още Чарлз във връзка с вчерашното си завръщане в Лондон от Шотландия, където почина кралица Елизабет.

"Ваше Величество, поднасям съболезнованията си", каза отново Тръс.

"Много сте мила. Това е моментът, от който се ужасявах, знам, че и за много други хора е така. Ще се опитаме да съхраним всичко в ред. Заповядайте, седнете", отвърна кралят на премиерката.

По-рано Лиз Тръс призова в Камарата на общините страната да подкрепи новия си монарх.