0

Г орски пожар, бушуващ на испанския ваканционен остров Тенерифе на фона на необичайно високите температури, наложи евакуацията в сряда на около 3000 души от домовете им, казаха местни власти, на които се позовава АФП.

Пожарникари, подкрепени от шест хеликоптера за хвърляне на вода, се бореха с огъня, който избухна в сряда следобед в район със стръмни клисури в североизточната част на острова, който беше силно опустошен от огромен горски пожар през август, съобщи регионалното правителство на Тенерифе.

Около 2400 души бяха евакуирани от град Санта Урсула и още 600 от Ла Оротава като предпазна мярка, написа във Фейсбук Лопе Афонсо, вицепремиер на регионалното правителство на Тенерифе.

Телевизионни изображения и видеоклипове, публикувани в социалните медии, показват дим, издигащ се от хълм близо до къщи в отдалечен квартал и хеликоптери, които хвърлят вода върху пламъците. 

Избухването на пожара стана, когато на Тенерифе и съседният остров Гран Канария температурите се покачиха над 30 градуса по Целзий - нива, които обикновено се наблюдават в разгара на лятото.