0

Б роят на жертвите на горските пожари в чилийския град Валпараисо достигна 64 души, съобщи президентът на страната Габриел Борич . „Към днешна дата мога да потвърдя смъртта на 64 души. Знаем, че тази цифра ще се увеличи значително“, каза той.

Пожарникарите вече повече от ден се борят с огромни горски пожари, които избухнаха в централната част на Чили. Властите удължиха полицейския час в градовете, които са най-силно засегнати от огъня. Пожарите горят с най-голяма интензивност около град Виня дел Мар, където ботаническата градина, основана през 1931 г., е унищожена от пламъците. Най-малко 1600 души са останали без дом.

Пламъци и дим в източния край на града са хванали в капан някои хора в домовете им. Властите казаха, че 200 души са обявени за изчезнали във Виня дел Мар и околностите. Градът с население от 300 000 души е популярен морски курорт. Родриго Мундака, губернаторът на региона Валпараисо, заяви, че смята, че някои от пожарите може да са били умишлено предизвикани, повтаряйки теория, която вече беше спомената в събота от президента Габриел Борич.