0

П ожар в Южна Франция изгори днес 500 хектара площ и унищожи къмпинг в морски курорт близо до границата с Испания, където е горещо от месеци. Две хиляди души бяха евакуирани, преди огънят да бъде овладян днес. Пожарът избухна в петък следобед.

Френските власти съобщиха, че няма пострадали граждани. Около 450 пожарникари са работили непрекъснато, за да овладеят ада, като 17 са получили леки наранявания в резултат на това.

"Сушата и огъня са двете страни на една и съща монета: изменението на климата", написа министърът на екологичния преход Кристоф Бешу в "Екс" (Туитър) по време на посещението си на мястото на пожара в Източните Пиренеи, близо до границата с Испания.

Огънят е избухнал в туристическа местност на около 30 минути от град Перпинян, който е изложен на опасност заради "опасните горещини, сушата и бурните ветрове със скорост до 180 км/ч", съобщиха властите.

Видеозаписи от района показват как пламъците се приближават до място, където семействата тъпчат вещите си в торби и бягат, докато децата крещят на заден план.

Облаци гъст дим покриха небето след избухването на пожарите в понеделник следобед.

Повечето от евакуираните успяха да се приберат в домовете си, но мнозина туристи все още чакат, за да бъдат пренастанени, каза Бешу пред репортери и допълни, че някои от тях са изгубили документите си, парите или колите си в огъня. Министърът заяви, че това лято е имало по-малко пожари, отколкото в миналото, но предупреди, че горещият сезон все още не е отминал.

Пожарът не е първият в региона това лято. Миналата седмица 8000 души в близост до югозападния град Бордо трябваше да напуснат домовете си. В края на юли близо 40 000 души получиха заповед да бягат поради пожар в Жиронда.

Сега Франция преживява четвъртата си гореща вълна за годината и една от най-големите си суши в историята. В момента в пет области в източната част на страната са отправени предупреждения за опасности от най-висока степен заради жегите, съобщи уебсайтът на френската метеорологична служба.