0

О громен горски пожар „поглъща“ планински район на границата между областите Валенсия и Арагон в Испания. Към този момент огнената стихия е изпепелила около 4 000 хектара гори.

Пламъците са оставили в пепел и цяло едно село – Ла Гарсия. За щастие жителите му са успели да се евакуират още в четвъртък и няма сериозно пострадали.

„Ла Гарсия се намира на красиво място, заобиколено от планини и гори", заяви кметът Даниел Риера пред испанския вестник "Ел Паис".

В борбата с огромните пламъци са се включили около 700 пожарникари и 20 самолета. Ветровете обаче усложняват задачата им. Прогнозата е за непостоянни и сухи ветрове, което означава, че борбата може да продължи с дни.

Според властите във Валенсия пожарът е възникнал в "условия, подобни на летните", въпреки че е само няколко дни след началото на пролетта. "Това е перфектната буря", Симо каза Пуиг, визирайки сушата, изменението на климата и обезлюдяването на селските райони, обхванали засегнатия район. "Трябва да актуализираме процеса за предотвратяване на горските пожари", добави той.

Миналата седмица Метеорологичната агенция на Испания съобщи, че страната официално се намира в дългосрочна суша. Зимата беше необичайно топла, а същото се очаква и тази пролет и лято. Полицията все още разследва причината за горския пожар, но представителят на правителството Пилар Бенабе потвърди, че е намесен "човешкият фактор".