0

С тотици души бяха евакуирани от вчера в Източна Германия заради многобройните горски пожари, предаде Франс прес.

Около седемстотин души бяха изведени от няколко южни общини в провинция Бранденбург. Причината е горски пожар, който вече се е разпространил на площ от 850 хектара, съобщиха властите на от окръг Елбе-Естер. "Понастоящем не е възможно да се прогнозира кога пожарът ще бъде овладян", се казва в изявлението.

Близо триста и петдесет души са ангажирани с гасенето на пожара. В усилията по потушаването му се включиха също така и военни хеликоптери. Причините за избухването на пожара не са известни.

На юг, пожар избухна в неделя в чешкия национален парк "Бохемска Швейцария", след което премина и на територията на Германия, в провинция Саксония. 

"Умоляваме жителите, туристите и посетителите да избягват района на Саксонска Швейцария, за да не възпрепятстват работата на спасителните служби", заявиха местните власти, цитирани от БТА. Усилията за потушаване са възпрепятствани от трудния терен в тази хълмиста местност и проблемите, свързани със снабдяването с вода.

От няколко дни Германия е ударена от интензивна гореща вълна, като в голяма част от страната температурите достигнаха над 40 градуса.