0

10 хиляди души са в неизвестност, след наводненията в Либия. 5 300 са вече жертвите след проливните дъждове, сочат данните на властите.

По-голямата част от 100-хилядния град Дерна е под вода, след като се скъсаха стените на два язовира и 4 моста бяха разрушени. Спасителните екипи са извадили стотици тела от развалините на града.

Никой не е имал време да измери количеството валежи, които средиземноморската буря "Даниел" изля за броени часове в Североизточна Либия. Хората са били заети да се борят за живота си. Особено след като две остарели язовирни стени, едната от които с височина 40 метра, рухват край стохилядния град Дерна.

Приливната вълна понася отломки и тиня, като ги стоварва върху къщи, коли и улици, преди да стигне до Средиземно море. Денонощие по-късно броят на загиналите в Дерна надхвърля две хиляди, а доброволци и спасителни екипи продължават да издирват изчезнали хора в района на бедствието.

"Според наши независими източници броят на изчезналите вече достига десет хиляди души", каза Тамер Рамадан от Международна федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец.

По данни на Световната метеорологична организация цели квартали от град Дерна са изчезнали, а жителите им са били отнесени от водата. Световната здравна организация определи ситуацията в Либия като "бедствие с епични размери".

Силно засегнати от бурята са и крайбрежният град Джабал ал-Ахдар, както и Бенгази, където беше обявен комендантски час.

Страната, в която властта си оспорват международно признатото временно правителство в Триполи на запад и силите на генерал Халифа Хафтар на изток едва ли ще може да преодолее със собствени сили последиците от природната стихия, заявиха от Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения