0

В еликобритания заяви, че с неохота се е съгласила да заеме мястото на Украйна като домакин на песенния конкурс "Евровизия" през следващата година. Това се случва, след като организаторите заявиха, че няма изгледи събитието да се проведе в разкъсваната от война страна.

Говрителят на министър-председателя Борис Джонсън заяви, че "силно желае" Украйна, тазгодишният победител, да бъде домакин на изданието през 2023 г. и че "дълбоко съжалява", че това вече не е възможно, като домакинството ще бъде поето от Би Би Си.

Тазгодишното издание на конкурса беше спечелено очаквано от украинският представител „Оркестър „Калуш“. Веднага след победата, в Киев заявиха, че задължително ще организират събитието през 2023 г. и дори се чуха призиви то да се проведе в Мариупо, станал символ на военните действия в страната.

Организаторите на „Евровизия“ обаче изразиха притесненията си, че Украйна едва ли ще може да бъде домакин на конкурса. Така отговорността се пада на страната, завършила втора, а именно Великобритания.