1

В ластите в Киев твърдят, че украинската армия пленява около 150 руски войници всеки ден след изненадващата атака в Курска област. Това според тях е само първият от няколко етапа на планирана офанзива.

Снимка с пленени войници бе разпространена от украинската армия, на която се вижда, че очите на воюващите на страната на Русия са омотани с тиксо. Вместо с белезници, ръцете им са завързани с кабелни връзки, т.нар. свински опашки.

GettyImages/AP

Ръководителят на военната администрация в северозападния град Суми Олексий Дрозденко твърди, че руските войници „не искат да се бият срещу нас“.

Военният ръководител изтъкна пред The Guardian, че нахлуването досега е било много успешно, a болниците в Суми съобщават за малък брой жертви и ранени.

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че Киев се стреми да увеличи своя „разменен фонд“ по време на нахлуването за своите военнопленнически сделки с Русия.

Дрозденко добави, че настоящата операция в Курск, чиято крайна цел остава в тайна, е само първата част от офанзивата на Украйна.

„Виждаме само част от тази операция, в бъдеще ще видим няколко етапа“, каза той пред британското издание.

Експерти твърдят, че Украйна е постигнала голям успех в атаката си срещу Курск, защото Русия е оставила границата си почти без войски и е била недостатъчно подготвена, като същевременно се е съсредоточила върху бавния си, но стабилен напредък в Донбас и Донецк.