0

Р усия и САЩ трябва възможно най-скоро да започнат преговори за споразумение, което да замени Договора за съкращаване и ограничаване на стратегическите настъпателни въоръжения (СТАРТ, СТАРТ-3). Това заяви в петък вечерта на брифинг заместник-генералният секретар на ООН Изуми Накамицу след Конференцията за преглед на Договора за неразпространение на ядрени оръжия.

„Мисля, че възможно най-скоро“, отговори тя на въпроса кога според нея Руската федерация и САЩ трябва да започнат преговори за споразумение, което да замени СТАРТ. „Знаем, че той е валиден до 2026 г. Следователно те трябва да се споразумеят поне преди изтичането му“, продължи Накамицу, като отбеляза, че „в противен случай няма да има ограничения в света“.

По-рано заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Рябков в интервю за „Известия“ заяви, че възможността за продължаване на стратегическия диалог между САЩ и Руската федерация, прекъснат от американците. Той подчерта, че Москва многократно е потвърждавала своята отвореност към прагматично сътрудничество с Вашингтон, насочено към намаляване на напрежението и рисковете, предотвратяване на опасна ескалация и надпревара във въоръжаването и укрепване на стратегическата стабилност, включително чрез контрол върху въоръженията.

Русия и САЩ подписаха Договора за съкращаване и ограничаване на стратегическите настъпателни въоръжения през 2010 г. През февруари 2021 г. Москва и Вашингтон го удължиха за максимално възможните пет години - до 2026 г.