0

Н ай-опасният ядрен обект на Обединеното кралство, Селафийлд, е бил хакнат от кибер групи, тясно свързани с Русия и Китай, съобщава Guardian.

Според изданието, персоналът, който обслужва Селафийлд, е знаел за пробива, но се е опитал да направи всичко по силите си, за да го опази в тайна. Guardian откри, че властите не знаят точно кога системата е била компрометирана за първи път, но източници твърдят, че нарушения са открити за първи път още през 2015 г.

Все още не се знае дали зловредният софтуер е изкоренен. Това може да означава, че някои от най-чувствителните дейности на Селафийлд, като преместване на радиоактивни отпадъци, наблюдение на течове на опасен материал и проверка за пожари са компрометирани.

Източници предполагат, че вероятно чуждестранните хакери са имали достъп до най-високите ешелони от поверителни материали на обекта, които се разпростират на 6 кв. км на брега на Камбрий. Това е едно от най-опасните места на света.

Кибератаки и кибер шпионаж от Русия и Китай са сред най-големите заплахи за Обединеното кралство, според служителите по сигурността. Най-новият национален регистър на риска, официален документ, който очертава ключовите опасности, с които може да се сблъска Великобритания, включва кибератака за гражданска ядрена инфраструктура.

През последните години хакери от враждебни за Великобритания държави, са атакували различни страни. В САЩ бяха атакувани разни правителствени институции, включително енергийния сектор.