0

С викнали сме да мислим, че по нашите географски ширини не ни дебнат големи опасности - ни в морето, ни в горите. Оказа се обаче, че не е така. Южните ни съседи имат различни видове акули.

За повече от 2500 години в гръцките морета са докладвани само 17 нападения на акули.

Експертите твърдят, че няма място за паника и че акулите винаги са живели там, но плуват на голяма дълбочина.

Къде обаче в Гърция са регистрирани нападения от акули? През последния месец все по-често се публикуват видеа с акули в Гърция.

Досега са наблюдавани в Крит, Серифос, Закинтос, Килиния, Нафплион, така че все по-често се задава въпросът „Има ли място за притеснение?“.

След атаките от Египет и след публикуването на видеозаписите в социалните мрежи все повече хора се чудят дали има място за паника, но гръцките власти и преподаватели уверяват, че няма място за страх и притеснение.

Професорът по биология в Солунския университет "Аристотел" Танасис Циклерас казва, че няма място за паника, защото в гръцките морета винаги е имало акули. Както обяснява той, в Гърция има около 35 различни вида акули, но място за паника няма. „В гръцките морета има около 35 различни вида акули. Най-опасна е бялата акула, която също е много рядък вид.

През последните няколко години няма увеличение на броя на акулите, нито на тяхната популация“, казва той. На въпрос дали има само определени места, където могат да се наблюдават, той уточнява: „Теоретично тези животни могат да плуват както в плитка, така и в дълбока вода, така че изобщо не е изненадващо, че са навсякъде. Акулите могат да се движат на големи географски разстояния и на различни дълбочини. Не е изненадващо, че те могат да се видят и в плитки води.

Тези акули, които са наблюдавани досега, са виждани близо до брега, но на голяма дълбочина” – уточнява той. Какво трябва да направите, ако забележите акула във водата? Според биолога Янис Йовос, който даде изявление пред гръцките медии, по-малките акули са по-агресивни, така че ако ги видим, трябва да тръгнем да излезем от водата, но бавно, а ако сме на плажа и забележим перка на акула , трябва незабавно да уведомим бреговата охрана.

Според гръцки професори само едно нападение на акула може да се счита за частично достоверно, за всички останали няма достоверни данни. Общо за повече от 2500 години история има записи само за 17 нападения на акули и повечето от тях датират от близката история.

Някои от по-забележителните атаки в историята са:

1.През 1847 г. 36-ти батальон на кораба "Worcestershire", който пристигна на остров Корфу, загуби 19-годишен войник, който беше нападнат, докато плуваше в северната част на острова.

2. През 1903 г. е съобщено за нападение срещу двама души на остров Крит;

3. През 1948 г. е регистрирано нападение на огромна "кучешка риба" срещу рибар;

4. През 1951 г. на остров Корфу 16-годишно момиче е нападнато от акула и губи живота си, докато приятелят й успява да избяга. Смята се също, че това е единствената атака, за която съществуват съответни данни;

5. През 1956 г. 15-годишно момиче е нападнато от неизвестен вид акула;

6. На 1 юни 1963 г. австрийската писателка и филолог Хелга Погл е погълната по време на плуване, само на 3 метра от брега в залива Пагасит край Волос. Очевидец твърди, че е била нападната от бяла акула;

7. В същия район през 1981 г. е регистрирано нападение на акула над австрийски турист, но няма надеждни доказателства за това.