0

С трелба беше открита по време на митинг на Доналд Тръмп в Пенсилвания, докато бившият президент произнасяше реч от трибуната.

Кандидатът за президент на Републиканската партия веднага беше ескортиран до автомобил от Сикрет сървис на САЩ, показват видеозаписи от събитието. На видеото се вижда кръв по ухото му, а той вдигна юмрук, за да покаже, че е добре.

След това въоръжени служители на правоохранителните органи се виждат на покрива близо до сцената, на която е стоял Тръмп.

gettyimages

По информация на органите на реда, цитирана от CNN, стрелецът е бил "неутрализиран", написа Доналд Тръмп в своята социална мрежа "Трут соушъл" часове след стрелбата, предаде "Ройтерс". "Имаше много кръв и осъзнах какво се случва", посочва Тръмп.

Президентът на САЩ Джо Байдън е информиран за събитията, станали на митинга, предадоха световните информационни агенции, като се позоваха на изявление на Белия дом.

По-късно говорителят на Тръмп обяви в изявление, че кандидатът за президент на Републиканската партия е "добре".

Очевидци са чули 6-8 изстрела, идващи от сграда в съседство, предава Би Би Си. Един човек от присъстващите е загинал, а други двама са ранени и са в критично състояние. Стрелецът също е мъртъв, съобщи пред CNN областният прокурор на Бътлър.

РАЗКРИТИЕ: Това е мъжът, стрелял по Тръмп! (СНИМКИ)

Репортерите на митинга в Бътлър, Пенсилвания, където Тръмп беше свален от сцената, съобщиха, че са чули "поредица от силни експлозии или силни трясъци", преди агентите на Сикрет сървис да се втурнат към Тръмп.

"Сикрет сървис отидоха и веднага покриха президента Тръмп", според съобщенията на репортерите. Те чули още трясъци след това", пише CNN.

"Агентите хванаха Тръмп, който беше видян да вдига юмрук във въздуха", се добавя в репортажа на CNN.

gettyimages

Председателят на Камарата на представителите на САЩ Майк Джонсън написа в X, че "се моли за президента Тръмп", предаде БГНЕС. 

Председателят на конференцията на Камарата на представителите на ГП Елиз Стефаник също публикува в платформата, като заяви: "Моля, молете се за президента Тръмп, неговото семейство и всички патриоти на днешния митинг в Пенсилвания".

Лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър излезе с изявление: „Ужасен съм от случилото се на митинга на Тръмп в Пенсилвания и изпитвам облекчение, че бившият президент Тръмп е в безопасност. Политическото насилие няма място у нас.“, предава СNN.

Независимият кандидат за президент Робърт Ф. Кенеди, младши призова за единство „Сега е моментът всеки американец, който обича нашата страна, да се оттегли от разделението, да се откаже от всяко насилие и да се обедини в молитва за президента Тръмп и семейството му“, каза той в публикация в социалните мрежи.

Лидерът на демократите в Камарата на представителите Хаким Джефрис заклейми политическото насилие като „никога приемливо“. Той написа в социалните мрежи: „Моите мисли и молитви са с бившия президент Тръмп. Благодарен съм за решителната реакция на правоприлагащите органи“, каза той. „Америка е демокрация. Политическото насилие от всякакъв вид никога не е приемливо.

gettyimages

Бившият президент Барак Обама заяви: "Няма абсолютно никакво място за политическо насилие в нашата демокрация". Той добави, че въпреки че подробностите все още са оскъдни, "всички трябва да сме облекчени, че бившият президент Тръмп не е бил сериозно наранен, и да използваме този момент, за да се ангажираме отново с уважение в нашата политика".

Губернаторът на Пенсилвания Джош Шапиро в събота осъди политическото насилие и каза, че е бил информиран за инцидента на митинга на Доналд Тръмп.

„Насилието, насочено срещу която и да е политическа партия или политически лидер, е абсолютно неприемливо“, публикува Шапиро в социалната мрежа X.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че е бил информиран за стрелбата срещу Доналд Тръмп на митинг в щата Пенсилвания, предаде "Ройтерс". Байдън посочи в изявление, че е "благодарен да чуе, че той е в безопасност и е добре“. 

„Моля се за него и семейството му и за всички, които са били на митинга, докато очакваме по-нататъшна информация", посочи президентът на САЩ.

Байдън каза, че се надява да разговаря с Доналд Тръмп по-късно, като добави, че е бил подробно информиран за случилото се. "Опитах се да се свържа с Доналд. Той е с лекарите си", каза президентът, цитиран от Би Би Си.

Той добави: "Джил и аз сме благодарни на Сикрет сървис за това, че го отведоха на безопасно място. Няма място за подобен вид насилие в Америка. Трябва да се обединим като нация, за да го осъдим".

 "Няма място за подобен вид насилие в Америка. Трябва да се обединим като нация, за да го осъдим", беше категоричен президентът на САЩ.

Байдън не пожела да коментира дали става въпрос за опит за убийство, преди да се запознае с всички факти по случая. 

Стрелецът е мъртъв

Стрелецът на митинга на Доналд Тръмп е бил убит, пише CNN. Един човек, присъствал на събитието, е мъртъв, допълва медията. Информацията беше потвърдена от Ричард Голдингър, областен прокурор на Бътлър пред CNN. Той добави, че друг човек е в критично състояние.

Служители на реда съобщиха по-късно, че стрелецът на митинга на Доналд Тръмп в Пенсилвания се е намирал извън събитието и е бил убит от агенти на Сикрет сървис, предаде Асошиейтед прес.

Според източници, на които се позовава репортера на СиЕнЕн, става дума за 20-годишен мъж от Пенсилвания.

Стрелбата се разследва като опит за убийство на бивш президент, заявиха от ФБР, предаде БТА..

ФБР пое разследването

Федералното бюро за разследване (ФБР) пое ролята на водещ федерален орган в разследването на стрелбата на митинг на Доналд Тръмп, при която бившият президент републиканец бе прострелян в дясното ухо, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на ФБР.