0

П резидентът Джо Байдън предизвика смут, като заяви, без доказателства, че на 12 септември 2001 година е бил на мястото на развалините на двете кули, които бяха разрушени по време на ужасяващия терористичен акт в Ню Йорк ден по-рано.

Твърденията му се оказаха неверни, тъй като има записи, които показват, че тогава той е бил във Вашингтон. „Кота нула в Ню Йорк – спомням си, че стоях там на следващия ден и гледах сградите. Имах чувството, че гледам през портите на ада, изглеждаше толкова опустошително“, каза Байдън по време на речта си в базата Елмендорф-Ричардсън в Анкоридж, Аляска, отбелязвайки опустошителните терористични актове преди 22 години.

Въпреки това, според отразяването на C-SPAN на процедурите в Сената на САЩ на 12 септември 2001 г., Байдън е бил във Вашингтон, окръг Колумбия, и е изнесъл реч в Сената. Записите показват, че Сенатът се е събрал сутринта и е проведен секретен брифинг за всички сенатори този следобед в 14:00 часа.

Записите също показват, че Байдън е участвал в гласуване на съвместна резолюция, осъждаща терористичните атаки по-късно същия следобед.

Според The New York Post Байдън също противоречи на собственото си твърдение в автобиографията си, описвайки действията си след атаките. Байдън каза в книгата, че се е „върнал към Капитолия“ на 12 септември и не е споменал да посети Ню Йорк.