0

П ленена от "Хамас" израелска военнослужеща бе освободена в ивицата Газа по време на сухопътна операция на израелската армия, предаде ДПА, като се позова на източници от въоръжените сили.

Въоръжените сили казаха, че военнослужещата, чието име е Ори Мегидиш, е била отвлечена от "Хамас" на 7 октомври, съобщи БТА.

"Военнослужещата премина медицински преглед, в добро състояние е и се срещна със семейството си", се казва в съвместно съобщение на Израелските сили за самоотбрана и Израелската служба за сигурност, публикувано в социалната мрежа Екс.

Според съобщението военнослужещата е била освободена снощи. 

В петък вечерта израелската армия обяви нов етап във войната срещу палестинското ислямистко движение "Хамас", което контролира ивицата Газа. В допълнение към масираните въздушни удари израелските войски разшириха и сухопътните операции.

Според съобщения в медиите те са напреднали на около 3 километра в ивицата Газа.

"Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) разшириха навлизането по суша в ивицата Газа. Те напредват методично и поетапно", каза Нетаняху на правителствено заседание.

Терористи от "Хамас" извършиха масово убийство на цивилни граждани в Израел на 7 октомври. Повече от 1400 души бяха убити по време на клането и през следващите дни.

По данни на израелската армия най-малко 239 души са били отвлечени и отведени в ивицата Газа. Според армията повечето от заложниците са все още живи. Сред отвлечените има повече от 20 деца и младежи, посочва още армията. Други 40 души все още са в неизвестност след терористичните атаки. Поради лошото състояние на много от телата идентификацията им също все още не е завършила.

Според израелски източници сред убитите и изчезналите има граждани на повече от 40 страни.