0

У раганът "Милтън" взе първите си жертви. Още преди "Милтън" да достигне сушата, във Флорида се разразиха торнада. Особено тежко е засегнат кънтри клуб "Спаниш лейкс" край Форт Пиърс, на атлантическото крайбрежие на Флорида, където са разрушени къщи, а някои жители са загинали. Над 2 милиона потребители са без ток заради урагана.

"Изгубихме няколко души", заяви шерифът на окръг Сейнт Луси Кийт Пиърсън пред телевизия WPBF News, без да уточни колко души са загинали, предаде БТА.

След като достигна сушата, стихията донесе със себе си силен вятър, опасно високи вълни и заплаха от наводнения за обширни части от щата. "Милтън" набра сила от прекалено топлите води в Мексиканския залив и на два пъти достигна пета категория.

Циклонът достигна сушата в района на Сиеста Кий, окръг Сарасота, съобщи Националният център по ураганите, чието седалище е в Маями. Бурята предизвика опасно покачване на водите в голяма част от районите на Флорида по крайбрежието на Мексиканския залив, включително в гъстонаселени зони като Тампа, Сейнт Питърсбърг, Сарасота и Форт Майърс.

Очаква се при преминаването на стихията през територията на полуостров Флорида проливните дъждове, донесени от "Милтън", да причинят наводнения в районите около реки и езера, след което ураганът да се насочи към Атлантическия океан.

"Милтън" връхлита Флорида в момент, когато щатът все още се възстановява от последствията от урагана "Хелийн", който предизвика големи щети в населените места в крайбрежните части на Флорида и отне живота на десетки хора.

Президентът Джо Байдън призова гражданите да изпълняват препоръките на властите.

"Ситуацията буквално е на живот и смърт", каза той на брифинг в Белия дом.

Байдън предупреди, че ураганът "Милтън" притежава невероятна разрушителност, и призова хората да потърсят безопасно място. Същевременно той осъди разпространението на дезинформация около бурята и определи подобни действия като антиамерикански, предаде Ройтерс.

"Това е вредно за тези, които се нуждаят от помощ", каза Байдън за дезинформацията около бурята и действията на правителството.

На въпрос защо бившият президент Доналд Тръмп, кандидатът на републиканците за Белия дом, разпространява дезинформация, Байдън отговори, че не знае.

Тръмп, който ще се изправи на тазгодишните президентски избори в САЩ срещу вицепрезидента Камала Харис, кандидата на демократите в надпреварата, опита да представи действията на екипа на Байдън и Харис по отношение на природните бедствия, сполетели Щатите в последно време, като неефективни.

"Това е опасно - непонятно е, честно казано, да смяташ, че си лидер и в същото време да въвеждаш хора, които са отчаяни, до такава степен в заблуждение, че те да не получават помощта, на която имат право. Именно затова смятам, че това е опасно", каза Харис, цитирана от Си Ен Ен.

На фона на усилията на американските власти да се борят с дезинформацията около природните бедствия най-малко трима републиканци от Конгреса на САЩ осъдиха коснпиративните теории, повтаряни от техни съпартийци.

На неотдавнашен митинг в Уисконсин Тръмп каза, че действията на сегашното правителство за справяне с последиците от бедствията са по-лоши от реакцията на властите при опустошенията, причинени от урагана "Катрина" през 2005 г., отнел живота на 1392 души, посочва Асошиейтед прес. За сравнение, ураганът "Хелийн" взе близо 230 жертви.

"Това е най-лошата реакция при буря, катастрофа или ураган, която сме виждали", каза Тръмп. "Може би по-лоша от (реакцията при) "Катрина", а тя е трудно да бъде надмината, не сте ли съгласни?"

В рамките на предизборните си прояви Тръмп лансира и конспиративна теория, че средства по линия на американската Федерална агенция за справяне с бедствия и аварии ще бъдат използвани за подпомагане на незаконни мигранти с цел стимулирането им да гласуват за Харис на изборите, посочва ДПА.

В Пенсилвания, където продължава предизборната му кампания, Тръмп каза, че се моли за хората от районите, през които ще премине "Милтън", и отправи нови нападки и обиди по адрес на Харис, която, от своя страна, се насочва към Невада, за да агитира в западните щати.

Ураганът връхлетя Флорида с ветрове със скорост до 193 км/ч, съобщават метеоролозите.

Още преди "Милтън" да достигне сушата части от щата пострадаха от торнада, образували се заради урагана. Крайбрежните райони постепенно започват да се наводняват заради високите приливни вълни, които се формират под въздействието на стихията.

Метеоролозите прогнозират, че това може да е една от най-опасните бури в историята на Флорида. Милиони хора бяха принудени да се евакуират, поради което се стигна до огромни задръствания по пътищата и изчерпване на горивата по бензиностанциите.

Заради бурята президентът Джо Байдън отложи обиколка в Германия и Ангола, която щеше да започне в четвъртък.

Идването на урагана се превърна и в политически въпрос, като се стигна до размяна на обвинения между кандидата на републиканците за президент Доналд Тръмп и Белия дом, който в момента се контролира от демократите.