0

Т рима от петимата чуждестранни наемници, които бяха съдени в понеделник в самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР), са изправени пред смъртна присъда, съобщава ТАСС.

„Съдът е длъжен да изясни, че обвинението срещу Густавсон, Пребега и Хардинг предвижда смъртно наказание“, каза съдията по време на срещата. Те са обвинени в извършване на престъпления по чл. 232 (Обучение с цел извършване на престъпление по чл. 323), чл. 323 (Насилствено отнемане на властта или насилствено задържане на властта), част 3 на чл. 430 (Участие на наемник във въоръжен конфликт или военни действия) от Наказателния кодекс на Донецката народна република.

Петимата чуждестранни наемници отказаха да се признаят за виновни по време на процеса. На въпрос на съдията дали на участниците в процеса им е ясно в какво са обвинени, всички отговориха положително, но отказаха да признаят вината си. Четиримата подсъдими се съгласиха да свидетелстват, британецът Джон Хардинг отказа. Разглеждането на тези дела ще продължи в началото на октомври.

И петимата са обвинени в участие във военните действия в състава на украинските въоръжени сили като наемници.