0

Д ържавните служители в Холандия със забрана да използват една от най-популярните социални мрежи – китайското приложение TikTok. Това съобщиха от вътрешното министерство на страната, цитирани от Reuters.

От там допълниха, че не се препоръчва използването на приложения от държави с агресивни киберпрограми, насочени към холандските интереси, на официалните телефони на държавни служители.

Приложението е обект на критики от властите на няколко държави. Те се опасяват, че данните на потребителите му могат да се окажат в ръцете на властите в Пекин, а това ще подкопае западните интереси в областта на сигурността.

Разузнавателната служба на Холандия обяви през февруари Китай, Русия, Иран и Северна Корея за страни с офанзивни киберпрограми, които представляват риск от шпионаж.

Съветът за национална сигурност на Белгия реши на 10 март да забрани на министри, членове на кабинета и федерални служители да използват китайското приложение TikTok на официалните си устройства.

Антитръстовият орган на Италия обяви във вторник, че е започнал разследване на приложението TikTok за предполагаемо нарушаване на италианските закони, като позволява на потребителите да публикуват „опасно съдържание“, което подтиква към самоубийство, самонараняване и други.