0

И злежаващият присъда руски опозиционен политик Алексей Навални беше осъден днес на още 19 години затвор, след като беше признат за виновен по редица нови обвинения, съобщиха негови поддръжници в социалните медии, предаде Ройтерс.

Във видеозапис от съдебното заседание в наказателна колония източно от Москва се вижда Навални, облечен в черна затворническа униформа, да стои със скръстени ръце, докато слуша присъдата. Аудиосигналът от съда беше толкова слаб, че беше практически невъзможно да се разбере какво казва съдията, отбелязва Ройтерс.

47-годишният Навални, най-видният опонент на президента Владимир Путин, вече излежава присъда от 11 години и половина в наказателна колония по няколко обвинения, включително измама, които според него са скалъпени, за да му затворят устата.

Още преди днешното произнасяне на съда Навални прогнозира, че ще получи "сталинистка" присъда от още около 18 години, предаде БТА.

„Алексей Навални беше осъден на 19 години в наказателна колония с максимална сигурност", заяви говорителката Кира Ярмиш, цитирана от БГНЕС. Журналист на АФП, наблюдавал съдебното заседание в пресцентъра на затвора, заяви, че Навални се е усмихвал, докато съдията е чел присъдата, и е прегърнал друг обвиняем, преди предаването да бъде прекъснато.

Навални беше признат за виновен по шест члена: създаване на екстремистка общност, призиви към екстремизъм, създаване на неправителствени организации, нарушаващи правата на гражданите, финансиране на екстремизъм, както и въвличане на непълнолетни в извършването на опасни деяния и реабилитация на нацизма. В допълнение към присъдата му е определена глоба в размер на 850 хил. рубли, съобщава "Ведомости".

Делото е разгледано в закрит режим. Както съобщава "Медиазона" (признат за чуждестранен агент), родителите на Алексей Навални не са били допуснати в залата. През юни Московският градски съд прехвърли заседанията по делото за екстремизъм в закрит режим, тъй като държавното обвинение предупреди за "възможни провокации".