0

З апочна изваждането на отломките от подводницата "Титан", открити на дъното на океана близо до останките на кораба Титаник.

Те бяха разтоварени от борда на кораба Horizon Arctic на кея на канадската брегова охрана в Сейнт Джонс, Нюфаундленд.

"Титан" беше обявен за изчезнал миналата неделя, а в четвъртък бреговата охрана съобщи, че всичките петима души на борда на подводницата са загинали, след като плавателният съд е претърпял катастрофална имплозия.

Плаващият под канадски флаг товарен кораб "Полар Принс" изтегли "Титан" в морето миналия уикенд, но изгуби контакт с него около час и 45 минути, след като подводницата се спусна в океанските дълбини.

Съобщението за имплозията сложи край на многонационалната издирвателно-спасителна операция, която прикова вниманието на света, откакто туристическият кораб изчезна.

Бреговата охрана ръководеше първоначалната издирвателна и спасителна мисия - мащабно международно усилие, което вероятно е струвало милиони долари, отбелязва АП. Не беше съвсем ясно кой ще има правомощията да ръководи това, което със сигурност ще бъде сложно разследване, включващо няколко държави.

Компанията "Оушън гейт" която притежава и експлоатира "Титан", е базирана в САЩ, но батискафът е регистриран на Бахамските острови. Корабът майка на "Титан" е под канадски флаг, а загиналите са от Великобритания, Пакистан, Франция и САЩ.