0

Н евиждан досега скелет на мъж е открит от археолози в Европа. Изследователите се натъкнали на уникален медицински протезен имплант, забит в черепа на мъж от XVIII век.

Изкуствената част от тялото, описана в проучване, публикувано този месец в Journal of Archaeological Science: Reports, е била изработена за мъж с цепнатина на небцето - вроден дефект, характеризиращ се с деформация на устата. Въпросният скелет е на човек, който е починал на 50-годишна възраст преди повече от два века и е бил погребан в криптите на църквата "Свети Франциск от Асизи" в Краков, Полша, съобщава Vesti.bg.

Първоначално погребението на мъжа излиза наяве по време на изследователски проект, ръководен от Анна Дръжковска от университета "Николай Коперник" в Торун, Полша, която е и автор на последното проучване. Нейният екип забелязва гроба, докато проучва една от криптите.  

Впоследствие изследователите забелязват, че черепът на мъжа съдържа странен предмет. Но след почистване и консервация предметът се оказал протеза за небце, която сега се описва за първи път в научната литература.  

"Откриването на такъв необичаен обект... беше голяма изненада за изследователския екип. Особено след като той не беше намерен като случайна находка, а беше пряко свързан с човека, за когото е бил направен", казва пред Анна Спинек, водещ автор на изследването от Института по имунология и експериментална терапия "Хиршфелд" към Полската академия на науките. 

Целта на протезата е била да отдели устната кухина на мъжа от носната, което вероятно би имало положително въздействие върху качеството на живот. Имплантът се състои от две части: метална пластина, изработена от мед, сребро и злато, и вълнена подложка.   

"Тази процедура е направила ежедневието на този човек много по-лесно, подобрявайки качеството му", казва пред Марта Курек, друг автор на изследването от Факултета по биология и опазване на околната среда към Университета в Лодз, Полша.