0

TikToker разкри трите най-големи летища в света, като най-голямото е със същия размер като Ню Йорк .

Според @dtvaldez353 най-голямото летище е международното летище King Fahd в Саудитска Арабия . 

Международното летище „Крал Фахд“ се простира на „невероятните 301,5 квадратни мили“. То е колкото Ню Йорк и  „осем пъти по-голямо от Париж“.  

Другите две летища, обсъдени във видеото на TikTok , са международното летище Денвър в Колорадо  и международното летище Истанбул в Турция, разкрива Daily Mail.

Летището е кръстено на краля и министър-председател на Саудитска Арабия, Фахд бин Абдулазиз Ал Сауд - петият монарх на страната

Известно още като международно летище Дамам, международното летище Крал Фахд е кръстено на краля и министър-председател на Саудитска Арабия, Фахд бин Абдулазиз Ал Сауд.

Уебсайтът на летището показва, че местоположението „служи като врата към регион с население от над четири милиона души“.

На летището се предлагат 37 авиокомпании, които могат да отведат пътници до 43 различни дестинации по света.

Той помага на повече от десет милиона пътници годишно, а летците могат да стигнат до летището с кола, такси или автобус.

Международното летище Крал Фахд също така предлага VIP услуги като летищен трансфер със специални превозни средства и салони. 

Има два VIP салона: Tashrefat и Tanfeethi .

Tashrefat предлага услуги за посрещане и посрещане за пътници, които търсят помощ при оставяне на багажа и ускорени процедури за сигурност и имиграция. 

Tangfeethi, или The Executive Office, е салон изключително за пътници, пътуващи до и от Кралство Саудитска Арабия.

Denver International не е с размерите на международното летище King Fahd, но размерът е огромните 53 квадратни мили според Metro Denver EDC .

Освен авиокомпаниите, летището предлага шест етажа, пълни с удобства като ресторанти, магазини и коли под наем.

Уникална характеристика на международното летище в Денвър е островърхият покрив на терминала Jeppesen .

Покривът е проектиран от Fentress Bradburn Architects, за да отразява заснежените планини в Колорадо.

Формата на покрива също е проектирана да почете историята на Колорадо, когато индианските тийпи са били разположени в Големите равнини.

Международното летище Истанбул в Турция може да звучи като най-голямото летище, тъй като предлага полети до повече от 350 дестинации  в 110 държави.

Въпреки това, той е само близо 30 квадратни мили и има една терминална сграда, въпреки че оцелява като „врата между Европа и Азия“.

Международното летище в Истанбул е дом на няколко ресторанта и дори включва художествени галерии и стая за молитви. 

Локацията става все по-голяма с всеки изминал ден, тъй като е в процес на изграждане.

Когато строителството приключи, турското летище ще има четири терминални сгради, шест писти и се очаква да приеме повече от 200 милиона пътници до 2025 г. 

Няколко потребители на TikTok не са доволни от видеото въпреки фактите за всяко летище.

@dtvaldez353 заяви, че Истанбул е третото по големина летище в света.

TikToker коментира, че международното летище Куала Лумпур  в Малайзия всъщност е третото по големина и според списание AFAR корекцията на потребителя е правилна.

Малайзийското летище е 39 квадратни мили, което е с почти десет повече от международното летище в Истанбул.

Друго летище, на което е отделено място сред най-големите от потребители, е международното летище Beijing Daxing в Китай, което според някои е по-голямо от всички споменати летища.

South China Morning Post съобщава друго, заявявайки, че летището е само 18 квадратни мили, но има най-големия терминал в света.

Други TikTokers писаха за собствения си опит на други летища в Амстердам и Атланта.

„Летището в Атланта Джорджия е огромно“, написа потребител на TikTok.

„Летище Шипхол в Амстердам наистина ме шокира колко ОГРОМНО е“, написа друг TikToker.

„Отне 40 минути да вървя с пълна дръжка между свързващите изходни врати и те дори не бяха толкова далеч един от друг на картата.“