0

С ветът очаква мащабен израелски удар срещу Иран, включително срещу ядрени обекти, в следващите часове.

Израел смята да порази обекти на Терехан на 7 октомври, годишнината от нападението на „Хамас“, съобщи "Вашингтон поуст".

Израел няма да се вслуша в съветите на президента на САЩ Джо Байдън или на бившия президент Доналд Тръмп, предупредиха експерти.

По-рано тази седмица Иран изстреля десетки балистични ракети срещу израелски обекти и причини щети, включително в израелски военновъздушни бази, въпреки че ЦАХАЛ отрече да са засегнати самолети или критична инфраструктура.

ЦАХАЛ обеща, че отговорът ще бъде „сериозен и значителен“.

Високопоставен служител на Държавния департамент на САЩ подчерта, че Израел не дава гаранции на Вашингтон, че "няма да атакува ирански ядрени обекти".

„Израелците няма да се ограничават от това, което президентът и бившият президент имат да кажат“, каза от своя страна Стивън Кук, старши сътрудник в Съвета за международни отношения, пред Си Ен Ен.

„Те ще се насочат към онези съоръжения и оръжия в Иран, които са най-опасни за Израел. Истинският въпрос е докъде ще стигнат израелците в ескалацията и дали иранците ще се почувстват принудени да отговорят (отново)“, добави Кук.

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху каза, че страната му е изправена пред война на седем фронта. Той нарече седмината - които включват Хизбула и подкрепящия я Иран - "врагове на цивилизацията".

Междувременно ливанската столица Бейрут беше подложена на мощни израелски въздушни удари през нощта.

Военновъздушните сили на Иран са в повишена готовност в очакване на атаката.