0

П равителството на Украйна ще поиска ООН и ЮНЕСКО да добавят историческото пристанище на Одеса към списъка на защитените обекти на световното културно наследство, тъй като инвазията на Русия продължава, предава АФП.

Анализатори твърдят, че руският президент Владимир Путин скоро може да се насочи към Одеса, за да блокира напълно достъпа на Украйна до Черно море, евентуално с тежки бомбардировки като тези, които разрушиха пристанището в Мариупол. В края на юли градът беше ударен с ракети само няколко часа, след като Русия се съгласи да разреши изпращането на украинско зърно от пристанището.

Експертите на ЮНЕСКО, които вече са на място, ще окажат техническа помощ, за да може Одеса да бъде добавена спешно както в Списъка на световното наследство, така и в списъка на застрашените обекти на наследството.

Очаква се също Комитетът за световно наследство да включи в списъка на застрашените обекти и катедралата "Света София" в Киев и историческия център на Лвов, които вече са признати за обекти на ЮНЕСКО.

Добавянето на забележителен обект или традиционна дейност в списъка на ЮНЕСКО има за цел да мобилизира вниманието, за да се гарантира, че те ще бъдат запазени. Агенцията твърди, че 175 украински културни и исторически обекта, откакто Русия започна инвазията си през февруари са били повредени, включително паметници, музеи, библиотеки и религиозни сгради.

Множество от обектите са пострадали, въпреки че са били обозначени с отличителния "син щит", който показва, че са защитени от Хагската конвенция за културата при въоръжени конфликти от 1954 г., подписана и от Русия, и Украйна.

"Агенцията вече е мобилизирала близо 7 млн. долара и е предоставила няколко мерки за помощ и експерти, които да консултират специалистите", работещи за защита на обектите или за преместване на произведенията на изкуството на по-безопасни места, заяви ЮНЕСКО.