1

 

Влиятелната сестра на севернокорейския лидер Ким Чен-ун разкритикува остро Съвета за сигурност на ООН, обвинявайки го в двойни стандарти, предадоха световните агенции.

Критиките бяха отправени след заседание на Съвета за сигурност, посветено на изпитанието от страна на Пхенян на междуконтинентална балистична ракета. Ракетният тест бе извършен миналия петък, а заседанието на Съвета за сигурност по темата бе вчера.

Днес Ким Йо Чен обвини Съвета за сигурност, че "затваря очите си за опасните военни учения на Сеул и на Вашингтон  и за тяхната ненаситна надпревара за въоръжаване", съобщава севернокорейската агенция КЦТА. "Очевидно става дума за прилагане на принципа на двойните стандарти", добави тя.

Сестрата на севернокорейския лидер добави, че САЩ тласкат Корейския полуостров към нова фаза на криза. Тя оправи и предупреждение към САЩ, че "колкото повече те упорстват с действия, насочени срещу Северна Корея, толкова повече те ще се сблъскват с една фатална криза в сферата на сигурността".

Изстрелването на севернокорейската междуконтинентална балистична ракета "Хвасон-17" бе наблюдавано миналия петък от севернокорейския лидер Ким Чен-ун. Военни анализатори наричат ракетата "чудовище".

Според южнокорейската армия севернокорейската ракета е прелетял на 1000 километра и е достигнала височина от 6100 километра. Тя падна на около 200 километра от японските брегове. 

В понеделник Съветът за сигурност на ООН осъди това изстрелване, но не публикува официална декларация, заради противопоставянето на Русия и Китай. САЩ, Великобритания, Франция, Индия и Австралия бяха сред държавите в Съвета за сигурност, осъдили новото ракетно изпитание на Пхенян.