0

Д оналд Тръмп призова близките си съюзници в Конгреса да оповестят подробности за плановете за импийчмът на президента Джо Байдън и висши служители от неговата администрация, съобщава Rolling Stone, като се позовава на два независими източника.

По-конкретно през последните месеци Тръмп многократно е питал „колко“ пъти републиканците планират да инициират импийчмънт на президента, ако поемат контрола над Камарата на представителите, разкриват източниците. Освен това той е попитал какво биха направили, за да отстранят определени високопоставени служители от администрацията на Байдън. Въпросите на Тръмп засягат потенциалните срокове за евентуални разследвания за импийчмънт, както и дали идеята за импийчмънт среща подкрепа сред Републиканската партия.

Въпросът на бившия президент, съдържащ думите „колко пъти“, е свързан с неговата собствена история като президент на САЩ – той е единственият американски държавен глава, който е бил подлаган два пъти на процедура по импийчмънт – веднъж заради опита да спре военната помощ за Украйна, за да притисне властите на страната да разследват Хънтър Байдън и втори път за подстрекаване на бунта в Капитолия на 6 януари 2021 година.

Продължаващите дискусии на Тръмп със съюзници от Капитолийския хълм разкриват продължаващото му влияние върху фракцията на Републиканската партия, както и властта, която ще притежава, ако републиканците спечелят достатъчно места на междинните избори във вторник, за да поемат Камарата на представителите. Но интересът му към импийчмънт създава потенциална точка на напрежение между него и ръководството на Републиканската партия в Конгреса, тъй като висши републикански депутати имат резерви относно процедурата по импийчмънт на Байдън.