0

У краински дрон атакува западния руски град Курск, като удари железопътна гара и рани петима души, съобщи губернаторът на областта, цитиран от Франс прес.

"Украински дрон нападна Курск", заяви в Телеграм Роман Старовойт.

"Според предварителна информация се е разбил в покрива на сградата на гарата, а след това на покрива е избухнал пожар".

"Петима души бяха леко ранени от парчета стъкло", добави губернаторът.

Град Курск се намира само на около 90 км от границата между Русия и Украйна.

Кметът на Москва Сергей Собянин от своя страна съобщи в Телеграм, че дрон се е опитал да полети към Москва и че атаката е била осуетена от силите за противовъздушна отбрана. Кметът благодари на "военните за работата им".

Според руското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС, дронът е бил засечен над Ступински район в Московска област, докато се е насочвал към столицата. Той е бил унищожен с електронни средства и се е разбил в безлюден район, без да причини жертви или щети, добави министерството, като осъди опита за "терористично нападение атака", за което обвини "режима в Киев".

ТАСС добави, че московските летища Домодедово и Внуково са били затворени за кратко.  Внуково беше затворено за кратко през нощта, на фона на нападения с дронове, извършвани през последните месеци в Московска област.

И двете страни в конфликта, започнал през февруари 2022 г., напоследък съобщават за редовни нападения с дронове, докато Украйна води контраофанзива, за да си върне териториите под руски контрол.