0

М истерията се разплита - откриха отломки от изчезналия малайзийски самолет 

Пенсиониран рибар твърди, че е открил голяма парче от изчезналия през 2014 г. самолет MH370 на Малайзийските авиолинии край бреговете на Южна Австралия, разгадавайки една от най-големите авиационни мистерии в света. 

„Иска ми се никога да не бях виждал това нещо… но ето го. Беше крило на реактивен самолет“, заяви пенсионираният австралийски рибар Кит Олвер в интервю за Sydney Morning Herald .

Пътническият самолет пътува от Куала Лумпур за Пекин на 8 март 2014 г., когато изчезва с 239 души на борда. Издирванията през годините не успяха да установят какво се е случило със самолета. 

Олвер разказа, че е открил крилото от самолета през октомври 2014 г. - месеци след изчезването на летателната машина. “Беше голямо крило на реактивен самолет”, спомни си той. 

Кит Олвер уточнява, че е открил частта при експедиция за дълбоководен риболов, когато с мрежите на своя рибарски кораб извадил нещо, което изглежда като крило.

Вече пенсионирания рибар обясни, че е мълчал пред последните девет години, но иска да разкаже историята си, за да помогне на семействата на пътниците на борда на MH370. 

Рибарят Джордж Къри, който е бил на борда на траулера в деня на на откриването на крилото, каза че то е било изключително тежко. 

„Нямате си и представа какви проблеми имахме с това крило    , докато го вадехме. Опъна мрежата и я разкъса. Беше твърде голяма, за да се качи на палубата”, разказа Къри, според който е било очевидно, че това е крило на самолет. 

„Веднага щом го видях, разбрах какво е. Очевидно беше крило или голяма част от него. Беше бяло и явно не беше от военен самолет или малък самолет“, каза Къри “Отне ни цял ден, за да се отървем от него”, разкри още той.

Екипажът е принуден да разреже мрежата за 20 000 долара, след като не успяха да пренесат частта от самолета на кораба си.

77-годишният Къри обяви, че незабавно се е свързал с Австралийския орган за морска безопасност (AMSA), но те са му казали, че вероятно е намерил част от транспортен контейнер, който е паднал от руски кораб в района. 

Той каза, че е разказал историята си още веднъж с надеждата, че AMSA може да претърси района, за да разкрие случая с изчезналия полет MH370.

Малайзия, Китай и Австралия приключиха двугодишно подводно търсене в южната част на Индийския океан през януари 2017 г., след като не откриха следи от самолета. Търсенето струва на страните 133 милиона долара.