0

П иесите на Уилям Шекспир са написани от жена, твърди експерт в нова книга.

Класиките „Ромео и Жулиета“ и „Отело“ очевидно са пълни с доказателства, че те и други са написани от поетесата от 17-и век Емилия Басано, твърди американската романистка Джоди Пикулт. В последната си книга „By Any Other Name” тя разгръва по-подробно теорията си.

„Мисля, че тогава хората в театъра са знаели, че Уилям Шекспир е общоприето име за много различни типове автори. Мисля, че очакваха това да е шега, която всички ще разберат. И всички ние сме загубили основната линия в продължение на 400 години”, каза Пикулт по време на литературния фестивал в Хей.

Пикулт даде няколко примера защо вярва, че именно Басано е един от авторите, които стоят зад името на Шекспир“: „Жулиета е на 13 години и това е доказателство, че Бесано стои зад трагедията. Поетесата е била на същата възраст, когато е била принудена да стане нечия любовница. В „Отело“ препратката към „кози и маймуни“ пасва на фреска в семейния дом на Басано в италианския град Басано дел Грапа. Прислужницата на съпругата на мавританския военен командир Отело Дездемона пък се казва Емилия”.