0

Р ейтингът на одобрение на президента на САЩ Джо Байдън пада до ново дъно, повече американци се съмняват в умствената му острота, а подкрепата му срещу водещите претенденти на Републиканската партия е далеч по-нестабилна, отколкото в този момент преди четири години, пише The Washington Post.

Докато започва кампанията си за преизбиране, президентът Байдън е изправен пред значителни и множество предизвикателства, според проучване на Washington Post-ABC News . Общият му рейтинг на одобрение падна до ново дъно, повече американци се съмняват в умствената му острота, а подкрепата му срещу водещите републикански претенденти е далеч по-нестабилна, отколкото в този момент преди четири години.

Доналд Тръмп води все още формиращата се група от кандидати за републиканската номинация, получавайки около два пъти повече подкрепа от губернатора на Флорида Рон ДеСантис. Но Тръмп носи собствения си багаж, като мнозинството заявяват, че той трябва да бъде изправен пред наказателни обвинения в случаи, включващи опити за отмяна на резултатите от изборите през 2020 г., събития, довели до атаката на 6 януари 2021 г. срещу Капитолия от привържениците му и работата му с класифицирани документи.

Байдън обяви кампанията си за преизбиране преди едва две седмици с видео, подчертаващо атаката срещу Капитолия, и той се съсредоточи върху усилията на републиканците за по-нататъшно ограничаване на достъпа до аборти, ограничаване на правата на ЛГБТК, забрана на книги и промяна на училищните учебни програми по история.

Акцентът на Байдън върху това, което кампанията му нарича програма за свобода, е ранна индикация за неговата решимост да измести фокуса на избирателите от техните резерви към него и вместо това да превърне общите избори през 2024 г. в избор, а не в референдум. Дори сред колегите му демократи повечето заявяват, че предпочитат партията им да номинира "някой друг вместо Байдън“, мнение, което е последователно в социологическите проучвания от преди междинните избори, на които демократите се представиха много по-добре от очакваното.

Общият рейтинг на одобрение за работа на Байдън е 36 процента, спад от 42 процента през февруари и почти същия като предишния минимум от 37 процента в проучване на Post-ABC, проведено в началото на 2022 г. Неговото неодобрение възлиза на 56 процента, включително 47 процента, които не одобряват "силно".

На въпрос кой според запитаните, Байдън или предишният президент Доналд Тръмп, е по-ефективен при решаването на икономическите проблеми, 54 процента от анкетираните са посочили републиканеца, а 36 процента са заявили, че "засега" настоящият гдържавен глава на Белия дом се справя по-добре.

В същото време 58 процента от анкетираните сред привържениците на демократите биха предпочели Демократическата партия да не номинира Байдън за свой кандидат на изборите. Освен това, според проучването, ако президентските избори се провеждат сега, тогава 44% от гражданите на САЩ биха гласували за Тръмп, а 38% за настоящия държавен глава.

Миналия ноември Байдън стана първият президент на страната, който отпразнува 80-ия си рожден ден като държавен глава. В тази връзка изследователите научиха и как американците се отнасят към възрастта на ръководителя на администрацията на Вашингтон. Така 32 процента от анкетираните смятат, че американският лидер притежава "остротата на ума, необходима за ефективна работа на поста“ на държавния глава, а 33 процента смятат, че той е "достатъчно физически здрав“ за това. В същото време 54 процента от анкетираните са сигурни, че Тръмп има "необходимата острота на ума“, а 64 процента – че има "сравнително добро физическо здраве“. Все пак 43 процента от анкетираните са заявили, че демократът и републиканецът са "твърде стари за още един (президентски) мандат“.