0

П ак станахме жертва - Facebook може да е използвал телефона ни, без ние да знаем.

Тази поредна шпионска игра разкриват документи и пораждат новия скандал коло Зукърбърг.

Наскоро разпечатани съдебни документи показват как Facebook е подслушвал дейностите на потребителите на Snapchat, YouTube и Amazon като част от „Проекта Ловци на духове“.

Нов набор от незапечатани документи, публикувани от федерален съд в Калифорния, разкриха, че Facebook е "надушил" дейностите на потребителите на Snapchat , YouTube и Amazon .

Под кодовото име „Project Ghostbusters“ компанията, собственост на Марк Зукърбърг, прихваща и дешифрира мрежовия трафик на хора, които използват Snapchat.

Документите, които са част от групов иск между потребители и Meta, показват как компанията е анализирала мрежовия трафик на потребители, взаимодействащи с конкуренти на Facebook.

За да заобиколи миналото криптиране, използвано от услуги като Snapchat , Facebook разработи специална технология, за да види какво правят потребителите на други платформи.

Във вътрешен имейл от 9 юни 2016 г. главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг казва: „Когато някой зададе въпрос за Snapchat, отговорът обикновено е, че тъй като техният трафик е криптиран, ние нямаме анализи за него. Като се има предвид колко бързо растат, изглежда важно да се намери нов начин за получаване на надеждни анализи за тях. Може би трябва да изградим панели или да напишем персонализиран софтуер. Трябва да разберете как да направите това".

След като Зукърбърг изпратил имейла, разработчиците от компанията предложили да се използва Onavo, подобна на VPN услуга, която Facebook купи през 2013 г. Месец по-късно екипът, работещ върху Onavo, излиза с решение, което включвало инсталиране на „комплект“ на Android и iOS устройства .

В друг имейл Facebook казlа, че техниката, която всъщност е атака с човек по средата (да се чете: потребител), ни позволява „да четем това, което иначе би било криптиран трафик, за да можем да измерваме използването в приложението“. Според съдебните документи Facebook по-късно разширява програмата, за да „подслушва“ YouTube и Amazon.

Звеното Onavo на Мета има дълга история на използване на различни техники за събиране на потребителски данни. След като закупи Onavo от израелска фирма, Meta използва услугата, за да шпионира своите конкуренти над милионите хора, които използват приложението.

*Източник: Kurir