0

Р уската Федерална служба за сигурност (ФСС) е предотвратила подготвян от украинското военно разузнаване опит за ликвидирането на лидери на окупирания от Русия украински полуостров Крим, съобщи ТАСС.

Организатор на планираните терористични атаки е заместник-ръководителят на украинската президентска канцелария Роман Машовец, съобщи Центърът за връзки с обществеността на ФСС, който заяви също, че сред седемте задържани има и гражданин на България и Украйна, занимавал се с транспортиране на взривни вещества и компоненти за взривни устройства. Освен това е прекъснат и канал за доставка на британски взривни вещества и компоненти за взривни устройства от България през Турция и Грузия за Русия. Според ФСС те са били прикривани като доставка на електрически печки.

"Руската Федерална служба за сигурност (ФСС) е пресякла дейността на агентурна мрежа на Главното управление на отбранителното разузнаване на украинското министерство на отбраната, която е планирала серия от привличащи общественото внимание диверсионни и терористични актове на територията на" окупирания Крим, според ФСС. Според руската служба за сигурност мишена на атаките са щели да станат ръководителят на Република Крим Сергей Аксьонов, председателят на кримския парламент Владимир Константинов и кметът на Ялта Янина Павленко.

Освен това цел на подготвяните терористични нападения са били обекти от транспортната инфраструктура на полуострова.

"Установено е, че прекият организатор на терористичните атаки и координатор на подготовката на убийства на високопоставени длъжностни лица е Роман Машовец, офицер от активния резерв на военното разузнаване на Украйна, който от 2020 г. заема длъжността заместник-началник на кабинета на украинския президент Володимир Зеленски", според ФСС. Освен това Машовец е "близък сътрудник на началника на главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната Кирил Буданов", според същия източник.

В района на операцията са задържани членове на дълбоко законспирирана разузнавателна група на Министерството на отбраната на Украйна - шестима руски и украински граждани, както и гражданин на България и Украйна, занимавал се с транспортиране на взривни вещества и компоненти за взривни устройства. Прекъснат е и канал за доставка на британски взривни вещества и компоненти за взривни устройства от България през Турция и Грузия за Русия, прикрит като доставка на електрически печки, посочва източникът. 

Организирането на контрабандата на електрически печки с компоненти на експлозиви от България за Русия е осъществено от украинската гражданка Марина Матущак, съобщава ФСБ.

Справка в Търговски регистър показва, че фирма "Маюм" ЕООД  е собственост именно на Марина Юриева Матущак. Дружеството се занимава с международна търговия, като то е регистрирано на адрес в кв. "Лагера" в София.