0

Б ившият президент на САЩ Доналд Тръмп и фаворит за спечелване на републиканската президентска номинация за изборите през 2024 г. беше обвинен за извършено престъпление за трети път в рамките на четири месеца, предадоха световните агенции.

Този път обвиненията бяха повдигнати във връзка с усилията му да осуети изхода от изборите за президент на САЩ през 2020 г., спечелени от демократа Джо Байдън. Обвиненията произтичат от разследването, проведено под надзора на специалния прокурор *Джак Смит по твърденията, че Тръмп се е опитал да преобърне резултата от изборите за президент през 2020 г.

Специалният прокурор заяви, че иска незабавен процес срещу бившия държавен глава. "Щурмът на Конгреса беше насърчен от лъжите на Тръмп", заяви Смит.

"Въпреки поражението си на изборите, обвиняемият е бил решен да остане на власт. В резултат на което през над двата месеца след изборите на 3 ноември 2020 г. обвиняемият разпространяваше лъжи, според които е имало измами, променили резултата от вота и че той е бил победителят", се казва в обвинителния акт.

"Тези твърдения бяха неверни и заподозреният знаеше, че те са неверни", се допълва в документа. "Но обвиняeмият ги повтори и разпространи широко въпреки всичко", се допълва в текста, в който се казва, че Тръмп е поставил началото на престъпния си план няколко дни след изборите.

"Нападението срещу Конгреса, което последва всичко това, бе извършено на 6 януари 2021 г. след седмици на дезинформация и беше безпрецедентна атака срещу централата на американската демокрация", заяви Джак Смит и допълни: "Атаката беше насърчена от лъжи. Лъжите на обвиняемия, целящи да възпрепятстват една съществена функция на американската държава, един процес, чрез който нацията събира, брои и сертифицира резултатите от президентските избори".

Тръмп е призован да се яви във федерален съд в столичния окръг Колумбия на 3 август. Малко преди да бъде обявено новото обвинение, той заяви в социалната си мрежа "Трут сошъл", че е чул, че го грозят нови обвинения. "Чух, че извратеният Джак Смит, за да попречи на президентските избори през 2024 г., ще издаде още един фалшив обвинителен акт срещу вашия любим президент", написа той в социалната мрежа.

Официални представители са свидетелствали в хода на разследването, че Тръмп им е оказал натиск въз основа на фалшиви твърдения за широкоразпространени измами при гласуването през 2020 г. Поддръжниците на републиканеца нападнаха Конгреса на САЩ на 6 януари 2021 г. в опит да попречат на законодателите да удостоверят победата на Байдън.

На 18 юли Тръмп заяви, че е получил писмо от Смит, в което му казва, че е обект на разследване във връзка с атаката от 6 януари 2021 г. във Вашингтон.

Тръмп дефинира всичко това като лов на вещици, насочен срещу него.

Сега бившият президент е обвинен по четири пункта и е призован да се яви във федерален съд във Вашингтон съда на 3 август. Обвиненията включват заговор срещу американската държава и възпрепятстване на официална процедура.

Заедно с Тръмп са обвинени още шестима негови съратници, но имената им не се назовават сега. Те са дефинирани на този етап като съзаклятници в заговора срещу американската държава.

През юни Тръмп бе обвинен от федерално голямо жури в Маями, свикано от специалния съветник Джак Смит, по 37 пункта за неправомерно и незаконно задържане на класифицирани правителствени документи след напускането на президентския пост през 2021 г. и за възпрепятстване на правосъдието. Прокурорите го обвиниха, че е рискувал някои от най-чувствителните тайни на националната сигурност на САЩ да излязат наяве и да попаднат в неподходящи ръце.

Миналия четвъртък прокурорите добавиха още три наказателни обвинения срещу Тръмп по този случая, с което общият им брой достигна 40, обвинявайки го в нареждане на служители да изтрият видеозаписи.

Първи обвинения срещу Тръмп бяха повдигнати през март, когато голямото жури, свикано от окръжния прокурор на Манхатън, го обвини по 34 пункта. През април Тръмп пледира невинен по тези обвинения за фалшифициране на бизнес документация, свързана с плащането на сума на порнозвездата Сторми Даниълс, за да се купи мълчанието й преди изборите през 2016 г. за предполагаема нейна сексуална връзка с републиканския милиардер. Тръмп отрича да е имал такива отношения с Даниълс.

77-годишният Тръмп  в миналото е показал способност да оцелява след правни проблеми, политически противоречия и спорно поведение, които биха могли да нанесат сериозен удар на други политици. Много републиканци сега се обединиха зад Тръмп, представяйки обвиненията срещу него като преследване с цел да се попречи на неговата предизборна кампания и като заговор на демократите да го унищожат политически. Стратези заявиха, че обвиненията могат да помогнат на Тръмп да затвърди подкрепата в своята електорална база и да спечели битката за президентската номинация на републиканците. Но когато се стигне до самия президентски вот Тръмп ще има трудната задача да спечели на своя страна и по-скептично настроените умерени републиканци и независимите избиратели.

А междувременно правните му проблеми може да се увеличават още повече.  Тръмп е разследван и от окръжен прокурор в  щата Джорджия във връзка с обвинения, че се е опитал да отмени загубата си на изборите през 2020 г. в този щат.

Съдебно жури в Манхатън реши през май по граждански иск, че Тръмп трябва да плати 5 милиона долара обезщетение за сексуално насилие над бившата журналистка и писателка Е. Джийн Карол, извършено през 90-те години на миналия век. Компанията на Тръмп за недвижими имоти беше осъдена през 2022 г. в Манхатън за данъчни измами, въпреки че той лично не бе обвинен по това дело, припомня Ройтерс. 

*►Кой е специалният прокурор Джак Смит?

През юни той стана първият федерален прокурор, обвинил бивш американски президент. Тогава обвиненията бяха за неправомерно боравене с поверителни правителствени документи.

Смит беше назначен за специален прокурор през ноември от министъра на правосъдието Мерик Гарланд. Той трябваше именно да следи как върви разследването по два въпроса срещу Тръмп. Единият беше този с неправомерно притежаваните поверителни документи, а другият беше във връзка с щурма на Капитолия, по който сега бяха повдигнати четири обвинения на Тръмп.

Джак Смит преди това работеше в Хага за Специалния трибунал за Косово и разследваше случай, свързан с бившия косовски президент Хашим Тачи.

Назначаването му за специален прокурор стана три дни след като Доналд Тръмп обяви, че ще кандидатира за президент.

Джак Смит е и заклет спортист и е участвал в над 100 триатлона.

В американски издания той е описван като безкомпромисен, а методите му разследване карат някои медии да го сравняват с булдог.

Джак Смит е завършила право в Харвард и е бил прокурор в щатите Ню Йорк и Тениси. В продължение на 5 години  е ръководил звено към министерството на правосъдието, натоварено с надзора на разследвания за корупция срещу политици от двете водещи политически сили в САЩ.

Тръмп често пъти наричаше Джак Смит "смахнат". Но Смит, който е специален федерален прокурор и който повдигна на два пъти обвинения срещу Тръмп, в миналото е разследвал корупционни афери, в които са се оказвали замесени политици в САЩ. Той също така е разследвал и военни престъпления в Косово, припомня Франс прес.