0

Ф ранция се готви за летните олимпийски игри, които трябва да се проведат в Париж от 26 юли до 11 август 2024 г., но столицата сега е загрижена, че пътуващите ще влошат нарастването на болести като треска от денга.

Според радио RFI в Париж е в разгара си кампания за наблюдение и улавяне на тигрови комари. В покрайнините на стадион Стад дьо Франс, в северната част на Париж, където ще се проведат редица олимпийски събития, беше инсталиран специален капан за гнезда срещу кръвосмучещи насекоми.

Експертите вече са монтирали парче полистирол за съхранение на яйца от комари. Покрива се с метална мрежа. Този дизайн трябва да попречи на насекомите да избягат от капана. „Целта на работата е да се наблюдава наличието на тигрови комари“, каза пред станцията Кевин Мейнян от Регионалната агенция за борба с комарите (ARD), част от регионалната здравна служба ARS. Той добави още, че популацията на тигровите комари в района на Париж е „скочила до небето“ през последните години.

От май до ноември е основният размножителен сезон за пренасящия болестта комар. „През този период всеки месец ще събираме полистирола, съдържащ се в капана, и ще го изследваме в лабораторията, за да разберем дали има яйца на тигрови комари и ако има, колко са“, обяснява Мейнян.