0

О коло 16% от децата на възраст между 11 и 15 години са били подложени на кибертормоз през 2022 г., в сравнение с 13% преди 4 години, се казва в доклад на СЗО Европа, обхващащ 44 държави, цитиран от АФП.

Най-високите нива на кибертормоз са били наблюдавани от момчетата в България, Литва, Молдова и Полша, докато най-ниските нива са отчетени в Испания, съобщи СЗО, без да предоставя подробни данни.

"Този доклад е предупредителен сигнал за всички нас да се справим с тормоза и насилието, когато и където и да се случват те", заяви регионалният директор на СЗО за Европа Ханс Клуге.

ТРАГЕДИЯ В НЕТА: Тиктокър се самоуби на живо след кибертормоз (СНИМКИ)

15% от момчетата и 16% от момичетата съобщават, че са били обект на кибертормоз поне веднъж през последните месеци, сочи проучването, озаглавено "Здравословно поведение при деца в училищна възраст".

Агенцията на ООН отбеляза, че пандемията е променила начина, по който подрастващите се държат един към друг.

"Виртуалните форми на насилие от страна на връстници станаха особено актуални след началото на пандемията COVID-19, когато световете на младите хора станаха все по-виртуални по време на блокирането им", се казва в доклада.

Другите форми на тормоз са останали до голяма степен стабилни със съвсем леко увеличение.

11% от момчетата и момичетата съобщават, че са били тормозени в училище поне два или три пъти месечно през последните няколко месеца, в сравнение с 10% преди четири години.

"При положение че младите хора прекарват до 6 часа онлайн всеки ден, дори малки промени в нивата на тормоз и насилие могат да имат дълбоки последици за здравето и благосъстоянието на хиляди хора", заяви Клуге.

1 от всеки 8 юноши признава, че е упражнявал кибертормоз над други хора, което представлява увеличение с 3% спрямо 2018 г., се казва в доклада.

СТРАШНА СТАТИСТИКА: Повече от половината деца в България са жертва на онлайн тормоз

Междувременно броят на юношите, които са участвали във физически бой, остава стабилен през четиригодишния период и е 10 % - 14 % при момчетата и 6 % при момичетата.

Изследването се основава на данни от 279 000 деца и юноши от 44 държави в Европа, Централна Азия и Канада.

На повечето места кибертормозът е достигнал своя пик, когато децата са били на 11 години за момчетата и на 13 години за момичетата.

Според доклада социално-икономическият статус на родителите не оказва голямо влияние върху поведението на децата.

Изключение прави Канада, където младежите в по-неблагоприятно положение са били по-склонни към тормоз. Там 27 % от момичетата, принадлежащи към 20 % от най-незаможните семейства, са заявили, че са били обект на тормоз в училище, в сравнение с 21 % от момичетата сред 20 % от най-заможните семейства.

СТРЯСКАЩИ ДАННИ: Ютубърите и инфлуенсърите превземат децата

Като отбелязва, че проблемът е широко разпространен, докладът призовава за повече усилия за подобряване на осведомеността.

"Необходими са повече инвестиции в наблюдението на различните форми на насилие от страна на връстниците", се казва в доклада.

"Съществува също така спешна необходимост от обучение на младите хора, семействата и училищата за формите на кибертормоз и неговите последици, като същевременно се регулират платформите на социалните медии, за да се ограничи излагането на кибертормоз", се посочва в заключение.