1

Б ритански полицай беше уволнен на дисциплинарно изслушване, защото излъгал, че е болен, докато всъщност бил във ваканция, съобщиха от полицията в Манчестър.

Джеймс Ланиган пътувал до България, когато трябвало да бъде на курс за обучение през юни 2022 г., като по-късно признал, че е излъгал, че е болен и е помолил роднина да му осигури болничен.

Ланиган признава, че поведението му се равнява на неправомерно поведение, но не смята, че нарушението му е толкова тежко, че да бъде уволнен. Въпреки това, главният полицай Стивън Уотсън, който ръководи ускореното изслушване за неправомерно поведение в централата на полицията в Манчестър на 1 ноември 2023 г., реши, че поведението на на подчинения му наистина представлява грубо нарушение на правилата.

След отстраняването на провинилия се служител Уотсън каза: „ Ланиган имаше лична и професионална отговорност да присъства на курса за обучение. Той не е информирал началника си и се е опитал да се оправдае, че е болен, въпреки че е извън страната. Вината му е голяма и действията му са били умишлени с известно предварително планиране. Отбелязвам разкаянието и искреното извинение на офицера, но поведението му беше неприемливо“.