0

П росяци от България заливат втория по големина на съседна Гърция град Солун. Това съобщава Атинската информационна агенция. Доскоро броят на нашенските и румънските просяци е бил почти еднакъв, но напоследък нашите са болшинство, твърдят статистиките, цитирани от агенцията.  Според властите хората, които са открити да просят на улицата, са предимно жертви на трафик. Данните са в резултат на изследване из улиците от началото на годината досега.

Според информациите от властите в големите градове като Солун, Атина и други райони на Северна Гърция са регистрирани много подобни, които пристигат в Гърция от България и Румъния.

По-конкретно в Солун по-голямата част от хората, които са били регистрирани, дават признаци на експлоатация и много вероятно да са потенциални жертви на трафик, твърдят разследващите, като повечето идват от България. Те са предимно мъже на възраст между 18 и 75 години, женени, които са без семействата си. Установени са и непълнолетни от 2 до 17 години. Много от хората живеят предимно на улицата, а други обитават мизерни постройки при ужасни условия или са настанявани от познати в общи апартаменти.

По време на полицейски акции по улиците на града са откривани дори бебета и деца, придружени от предполагаем родител или настойник и ангажирани в просията. Това е и основното занимание на тази категории, твърдят полицаите. Повечето от регистрираните са роми, като голяма част от тях имат физически увреждания или здравословни проблеми, твърди агенцията.